2019. december 8., vasárnap

A Tanszék kutatási tevékenysége

Kutatások a Vízgazdálkodás terén
A tanszék munkatársainak oktató munkája mellett a kutatási tevékenység kiemelt jelentőséggel bír.
A vízgazdálkodás terén elsősorban a belvízi jelenségek kutatása a kiemelkedő. E témában a kutató műhely nem csak hazai, de nemzetközi elismertségre is szert tett. A kutatási terület magába foglalja a digitális terepmodellek és idősoros analízisek alkalmazását, a belvízi elöntések gyakoriságának statisztikai elemzését, a síkvidéki összegyülekezési folyamatok vizsgálatát és a belvíz-veszélyeztetettség térképezését. Ugyancsak e témához kapcsolódik a felszíni vízfolyások vízrajzi és hidraulikai vizsgálata, az űrgeodéziai meder-felvételezés és a digitális medermodellek fejlesztése. A felszíni vizek hidrodinamikai vizsgálatához szorosan kötődnek a vízminőség-védelmi modellelemzések, melyek segítségével több hazai vízfolyás kockázatbecslését végezték el. A felszín alatti vizek érzékenységi vizsgálatával és a monitoring hálózatok tervezésének fejlesztésével az EU Víz Keretirányelvének teljesülését segítő módszertani kutatásokat végzik.

Kutatások a biotechnológia terén
A biotechnológiai vizsgálatok alapvetően két kutatási területen folynak: az egyik ágon biodegradáció és bioenergia van középpontban, míg a másik terület szennyezett talajok bio- és fitoremediációs technológiával történő kármentesítésére irányul.
Több mint egy évtizede foglalkozik egy külön kutatói műhely a szerves anyagok biodegradációs folyamatainak laboratóriumi és üzemi körülmények között történő vizsgálatával. Ehhez egy biodegradációt ellenőrző és vezérlő kísérleti berendezés áll a rendelkezésre, mely mind aerob és mind anaerob állapotok megteremtésére alkalmas. Ezen túlmenően egy kísérleti biogáz fermentációs tartály is beállításra került, mely a receptúravariánsok tesztelésére, a biogázelőállítás technológiai paramétereinek kísérletezésére szolgál. Nemcsak növényi alapanyagok, de élelmiszeripari (pl. vágóhídi) hulladékok biogáztermelő-képességének vizsgálata is folyik, az alapanyagok előkészítésétől a keletkezett gáz kezeléséig.
A tanszéken rendelkezésre álló terepi in-situ mérőeszközök alkalmazásával mikroszennyezőkkel terhelt talajok és földtani közegek szennyezettségét tudjuk nagy pontossággal és nagy mintavételi sűrűség mellett felmérni, mely adatok a térinformatika alkalmazásával lehetővé teszik az optimális mintavételi stratégiák kidolgozását továbbá a technológiai alternatívák kiválasztását megelőző döntéstámogatást. Eddigi kutatásaink eredményeként sikerrel dolgoztunk ki egy enzimkatalizált in-situ eljárást, valamint egy fitoremediációs technológiát. A technológiák validálása pilot-projektek keretében valósult meg.

Távérzékelési és térinformatikai kutatások
A távérzékelési kutatások közül a földközeli multispektrális-, műholdas és légi hiperspektrális távérzékelés alkalmazásai a kiemelkedőek. A kutatóműhely által alkalmazott légi hiperspektrális technológia alkalmazása jelenleg az egyetlen Európában, amivel a kutatóműhely jelentős nemzetközi elismertségre tett szert. A kutatási terület magába foglalja a képosztályozás és idősoros analízisek alkalmazását, a környezetvédelmi célú alkalmazásokat, a mezőgazdasági terület földhasználat elemezését, a mezőgazdasági táblák biomassza, növény-egészségügyi és gyomosodottság vizsgálatát. A kutatóműhely légi hiperspektrális technológiáját a 2008. évtől számos európai országban is alkalmazzák, szoros kutatási együttműködésben a külföldi partnerekkel.  A kutatóműhely rendelkezik saját DGPS bázisállomással, precíziós GPS készülékekkel és a feldolgozáshoz szükséges szoftverekkel, amelyeket számos környezetállapot-felmérési kutatásban alkalmazták. A kutatóműhely a GPS technológia mezőgazdasági alkalmazásainak fejlesztésében jelentős eredményeket ért el, elsősorban a legelő állatok mozgását rögzítő GPS/INS rendszer és a hozzá kapcsolódó szoftverek fejlesztésében.

Felhasználónév / jelszó:
**
Keresendő kifejezés:
  


«2019. december»
HKSzeCsPSzoV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma ¤ MÉK ¤ Víz- és Környezetgazdálkodási Tanszék
Cím: 4032 Debrecen, Böszörményi út 138. ¤ 4015 Debrecen, Pf. 10. ¤ Telefon: (+36 52)-508-444/88150 ¤ Fax: (+36 52) / 508-456
Email: