2019. november 15., péntek

Intézet

Növénytudományi Intézet

A Debreceni Egyetem AGTC MÉK Növénytudományi Intézet 2007-ben alakult a Növénytani és Növényélettani Tanszék, valamint a Növénytermesztési és Tájökológiai Tanszék személyi, tárgyi és infrastrukturális feltételrendszerének felhasználásával. A Növénytudományi Intézet hatékonyan egyesíti az oktatási, kutatási és szaktanácsadási tevékenység területén az alap-, alapozó és alkalmazotti diszciplína területeket a növénytudományok vonatkozásában.

A Növénytudományi Intézet oktatási feladata és tevékenysége kiterjed a felsőfokú szakképzés, a BSc (alapképzés), MSc (mesterképzés), a szakirányú továbbképzés, valamint a Ph.D. (doktor) képzés területeire. Az intézet oktatási tevékenységében alapvető a Debreceni Egyetem AGTC Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán, Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Karán folytatott tevékenység, de a Debreceni Egyetem egyéb szervezeti egységeiben is az intézet oktatási feladatokat lát el. Az intézet oktatói elkötelezettek a különböző diszciplína területek tananyagainak fejlesztésében, a legkorszerűbb szakmai ismeretek átadásában a különböző szintű oktatási területeken.

A Növénytudományi Intézet kutatási feladatai hazai és nemzetközi összehasonlításban is jelentősek és kiterjednek a növénytan, növényélettan, a növénytermesztéstan és a hozzá kapcsolódó társdiszciplína területekre. Különösen fontosak a növénytani kutatásokban a különböző termesztett növények ökomorfológiai, genetikai, citológiai, valamint cönológiai, biodiverzitásbeli vizsgálatai. A növényélettani kutatásoknak meghatározó fontosságú területét a növényi tápanyagfelvételt befolyásoló abiotikus és biotikus stressztényezők, a ciklikus hidroxámsavak és egyéb növényfiziológiai folyamatok kísérletes vizsgálata képezi. A növénytermesztési kutatások az elmúlt évtizedek tradicionális területeinek (a szántóföldi növények tápanyag- és vízgazdálkodása, termesztéstechnológiai fejlesztések) továbbfejlesztése, interdiszciplináris megalapozása, valamint olyan új kutatási területek és projektek képezik, amelyek magukba foglalják a termőhely- és fajtaspecifikus technológiák, a növénytermesztés és termékminőség, a növénytermesztés és környezetgazdálkodás területeinek részletes vizsgálatát.

A Növénytudományi Intézetben elért kutatási eredmények hatékonyan érvényesülnek az innovációs folyamatban. Az intézet széles körű kapcsolatrendszert tart fenn és működtet a hazai és nemzetközi agrárvállalatokkal, termelési rendszerekkel, kutatóintézetekkel és egyetemekkel.

Felhasználónév / jelszó:
**
Keresendő kifejezés:
  


«2019. november»
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma ¤ Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar ¤ Növénytudományi Intézet
Cím: 4032 Debrecen, Böszörményi út 138. ¤ 4015 Debrecen, Pf. 10. ¤ Telefon: (+36 52)-508-462 ¤ Fax: (+36 52) /508-463
Email: