2020. február 25., kedd
Várjuk jelentkezésed

a Kertészmérnöki BSc szakra, hogy részese lehess
a debreceni hallgatói életnek!

 Felvételi Tájékoztató és Tanácsadó Iroda: Tel.: 06 52 508 409

http://www.facebook.com/pages/Debreceni-Egyetem-Kertészettudományi-Intézet/298344820185360


Beiskolázási tájékoztatóDE AGTC MÉK Kertészettudományi Intézet

Bemutatkozás, az intézet története

1956-ban, akkor még a Növénytermesztési Tanszék keretén belül alakult tanszéki csoport kezdte oktatni az Agrártudományi Egyetemen a Kertészet című tantárgyat. Szervezője és 3 éven át irányítója Dr. Haraszti József egyetemi adjunktus volt. 1959-ben önálló tanszékké alakult, s 1980-ig - haláláig Dr. Radnóczi Ferenc irányította az egységet. 1981-1993-ig Dr. Pethő Ferenc, ezt követően Dr. Gonda István a tanszék vezetője.

Debrecen kertészeti kultúrájának fejlődésében a gyümölcs, - szőlő- és zöldségtermesztés színvonalának növelésében és nem utolsósorban az igényesebb környezet, a parkok virágkultúráinak sokszínűsítésében jelentős kisugárzást gyakorló tanszék oktatóit az alábbiakban soroljuk fel: Dr. Radnóczi Ferenc, Dr. Haraszti József, Dr. Harmat László, Dr. Balogh István, Pappné Dr. Tarányi Zita, Dr. Pethő Ferenc, Dr. Géczi László, Dr. Gonda István, Dr. Hodossi Sándor. A Kertészeti Tanszék oktatási, kutatási és szaktanácsadási tevékenysége szorosan kötődött és kötődik a Pallagi Kísérleti Telephez, melynek korábbi és ma is aktív vezetői és kutatói Karmacsi Bertalan, Preczner Gábor, Géczy István, Dr. Harmat Lászlóné, Szijártó Árpád és Lisku Gábor. Az elmúlt közel fél évszázadban számos asszisztens, segéderő, tanszéki telepi munkatárs és adminisztrátor segítette a tanszék munkáját, hozzájárulva annak eredményeihez.

Több évi előkészítés után 2002. január 1-től megértek a feltételek a Kertészeti Tanszék szétválására. A szétválást a 2002. szeptemberében kezdődő 3 éves kertészmérnöki képesítést adó főiskolai szak beindítása indokolta. Megalakultak a Gyümölcstermesztési és a Zöldségtermesztési Tanszékek. Az előbbi Dr. Gonda István, az utóbbi Dr. Hodossi Sándor vezetése alatt működött.

2007-ben, öt év után a változó feltételeknek megfelelően ismét a tanszékek egyesítésére került sor. A megalakult Kertészettudományi és Növényi biotechnológiai Tanszékbe a korábbi Gyümölcstermesztési, Zöldségtermesztési és a Genetika-nemesítés Tanszékek integrálódtak.

Ezt követően 2009. augusztus 1-től jött létre a Kertészettudományi Intézet, vezetője Dr. Gonda István. Az intézeten belül alakult meg a Növényi biotechnológiai tanszék Dr. Fári Miklós egyetemi tanár, az akadémia doktora vezetésével, míg a Genetika-nemesítés tanszéki csoportot továbbra is Dr. Pepó Pál egyetemi tanár irányítja.

Az intézet új munkatársakkal is bővült Dr. Szabó Zoltán egyetemi tanár és Takácsné Dr. Hájos Mária egyetemi docens személyével. Előbbi a Gyümölcstermesztési tanszéket, utóbbi a Zöldségtermesztési tanszéki csoportot erősíti. A feladataiban és létszámában megnövekedett egység oktatási tevékenysége a Kertészmérnök képzés speciális tudományterületein kívül ellátja más szakok oktatási feladatainak egy részét is.

2011. január 1-től kivált az Intézetből a Dr. Fári Miklós egyetemi tanár által vezetett Növényi biotechnológiai nem önálló tanszék, és a Dr. Pepó Pál egyetemi tanár által irányított Genetika-nemesítés nem önálló Tanszékek. 

Az átalakulás keretében jött létre a Dísznövénytermesztési és Zöldfelület-gazdálkodási nem önálló Tanszék, melynek megbízottkénti vezetését Dr. Fári Miklós professzor látta el. 

Így az Intézet oktatási és kutatási feladatai teljes egészében a kertészeti diszciplínákra (gyümölcstermesztés, szőlőtermesztés, zöldségtermesztés, dísznövénytermesztés) szorítkoznak. A lecsökkent Intézeti létszám nagy erőfeszítéseket követel meg a munkatársaktól a színvonalas oktatási, kutatási és szaktanácsadási feladatok ellátása érdekében.

Jelenünk

A Kertészettudományi Intézeten belül tevékenységük alapján 4 tanszék különíthető el.

A Gyümölcstermesztési tanszéket dr. Gonda István profesor emeritus vezeti. A kutatási tevékenység középpontjában a gyümölcstermő növények intenzitásnövelési technológiák fejlesztése valamint körzetkímélő növényvédelmi technológiák (integrált és ökológiai) összehasonlító vizsgálatai állnak.
A gyakorlati oktatást és a kutatásokat segítik az Egyetem Pallagi Kertészeti Kísérleti telepén létesített ültetvényfelületek és fajtagyűjtemények. Ezekben 54 alma, 72 cseresznye, 18 meggy, 43 kajszi, 68 őszibarack és 34 szilva fajta található. A telepet az ország különböző helyekről évente mintegy 1000 érdeklődő keresi meg, melynek során ültetvénytelepítési és fajtaajánlásokat kapnak, technológiai újdonságokat ismerhetnek meg.

A zöldségtermesztési csoportot Takácsné dr. habil Hájos Mária egyetemi docens vezeti. A gyakorlatorientált képzés fontos pillére a 0,8 ha-os bemutató kert, ahol több mint 50 termesztett és különleges zöldségnövényfaj, valamint 45 fűszernövényfaj kap helyet bemutatás és kutatás céljából.
A szaporítási, ápolási és betakarítási munkákban jelentős szerepet vállalnak a kertészmérnök hallgatók. Továbbá számos szakdolgozat és TDK munka helyszíne is egyben. Kettő nagy és négy kisebb fűtetlen fóliasátor (vándorfólia), valamint szórófejes és csepegtető öntözéssel ellátott szántóföldi területek kiváló lehetőséget biztosítanak az intenzív zöldségtermesztés fajhoz és fajtához igazodó termesztéstechnológiájának kidolgozására.

A Szőlőtermesztési és Borászati csoportot dr. Rakonczás Nándor egyetemi tanársegéd képviseli. A 0,5 hektár felületű szőlő fajtagyűjteményben 50 csemege, 73 fehér- és 29 vörös borszőlőfajta vizsgálata folyik. A vizsgált alanyfajták száma 28 db. A hallgatók gyakorlati ismereteit és elméleti tudásának elmélyítéést ezen kívül egy 0,5 ha-os csemegeszőlő, és egy 0,2 ha-os művelésmód bemutató felület is szolgálja.

A Dísznövénytermesztési és Zöldfelület-gazdálkodási Tanszék oktatási és kutatási tevékenységének vezetését Dr. Fári Miklós professzor látja el.
A kertészmérnök képzés ugyancsak fontos pillére a 21. századi vezető biológiai-biotechnológiai ismeretek elmélyítése. Ennek keretében a debreceni kertészmérnök-hallgatók három speciális kutató laboratórium munkatársainak vezetésével megismerkednek a legkorszerűbb sejt- és szövettenyésztési módszerekkel, a molekuláris és sejtbiológia kertészeti vonatkozásaival. Ennek köszönhetően is joggal remélhető, hogy hallgatóink ezirányú elméleti és gyakorlati tudása a nemzetközi versenytársakkal azonos szintet ér el.    

Felhasználónév / jelszó:
**
Keresendő kifejezés:
  


«2020. február»
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma ¤ Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar
Kertészettudományi Intézet ¤ Cím: 4032 Debrecen, Böszörményi út 138. ¤ 4015 Debrecen, Pf. 10.
Telefon: (+36 52)-508-444/88146 ¤ Email: