2019. november 15., péntek

A Tanszék bemutatás

Az Állattenyésztéstani Tanszék szakmai tevékenysége a Pallagi Gazdasági Akadémia alapításával veszi kezdetét, majd a vidéki mezőgazdasági akadémiák újranyitása (1953) után, egyre terebélyesedett. Előbb a megszüntetett gazdasági akadémiák tananyagát oktatta, majd az egyetemi rang elnyerését követően, az agrármérnök képzésen belül, a szakirányok bevezetése a munkaerő keresletet tükrözte. Az oktatás liberalizációját már a szabad tantárgyválasztás jellemezte. A takarmányozástan, az általános állattenyésztés, a fő gazdasági állatfajok mindenki számára kötelező diszciplínáin túl már 11 „B” típusú és 8 „C” típusú tárgy oktatását vállalta fel a tanszék.

A felsőoktatás képzési szerkezetének változásával a többlépcsős képzésre tértünk át. Már a 2000-es évek elején kezdeményezte a tanszék egy akkreditált rendszerű felsőfokú szakképzés alapítását, majd az Állattenyésztő mérnök BSc alapszak indítása is megtörtént. A 2008/2009-es tanévtől Állattenyésztő mérnök MSc szakkal is rendelkezünk, az angol nyelvű képzés akkreditálása is megtörtént. Az új típusú doktoráltatás 1994-ben indult a tanszéken, s a doktori iskolává terebélyesedett tudományos műhelyben ma már doktori programok működnek. Az Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola munkáját 25 témavezető mellett 24 akkreditált oktató segíti. A témavezetői utánpótlást fiatal, tudományos fokozattal rendelkező munkatársak jelentik.

Néhány éve a szakmailag egymásra épülő diszciplínákat oktató tanszékekből intézeteket képeztek, s az így létrejött Állattenyésztéstudományi Intézet tevékenységi köre bővült az állattan, állatélettan, anatómia, állategészségtan, szaporodásbiológia, vadgazdálkodás, természetvédelem tárgyak oktatásával, tudományterületének művelésével. Az intézetünk gondozásába tartozik a fentebb már említetteken túl a Vadgazda mérnök, a Természetvédelmi mérnök (BSc) alapszak és a Természetvédelmi mérnök szak (MSc) is. Az oktatási tevékenység ezen túlmutat, mert a két karon 18 szakon több tucat tantárgy oktatását is ellátjuk.
Az egykori Állattenyésztéstani Tanszék főbb gazdasági állatfajokra kiterjedő kutatási tevékenysége kezdettől fogva élénk és elismert volt. Előbb nagy sikerű báránytápok szabadalmaztatása történt meg, majd a tömegtakarmányok szerves savakkal való tartósításának technológiája került kimunkálásra. Kiemelt, folyamatos központi témánk volt a lúdtenyésztés, -árutermelés komplex kutatása, a szapora merinó juhfajta kitenyésztése. Hasznos kutatási feladatot adott fiatal oktatóknak és kutatásba bevont hallgatóknak a tejelő juhfajták, a víziszárnyasok, a kettőshasznosítású tyúkfajták ismétlődően elvégzett teljesítményvizsgálata.

A Tanszék közel két évtizede kikötött a régi háziállatfajták genetikai és gazdasági értékének tudományos vizsgálata mellett. Konzorciumi kutatás keretében a legmodernebbnek vélt technikák alkalmazásával is (pl. mikroszatellit vizsgálatok) kiemelt országos kutatási programot művelt e témában. Az utóbbi években egyre kifejezettebbé vált a szarvasmarha kutatás, különösen a koncentrált tejet termelő fajták hazai beillesztése, termékeinek vizsgálata, továbbá a marhahúsvertikum egyes kérdéseinek kutatása került a fókuszba.

Az Élettudományi Központban működő Molekuláris Genetikai Laboratóriumunkban a már említett mikroszatellit vizsgálatokon túl a tejtermelésre, a tejminőségre, a hústermelésre, a szaporaságra, a genetikai terheltségek kimutatására, a termeléssel összefüggésben lévő pontmutációkra, viszonylag régóta, génteszteket végzünk.

A fentiek mellett, különösen az Intézetté alakítás óta, a természetvédelmi kutatások mind nagyobb szerepet töltenek be a kutatási tevékenységben, szolgálva ezzel a minőségi oktatást is.
Az Állattenyésztéstudományi Intézet immár két évtizede országos hatáskörű tenyésztőszervezeteket irányít, működtet.

Felhasználónév / jelszó:
**
Keresendő kifejezés:
  


«2019. november»
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
DE AGTC ¤ Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar ¤ Állattenyésztési Tanszék
Cím: 4032 Debrecen, Böszörményi út 138 ¤ 4015 Debrecen, Pf. 10. ¤ Telefon: (+36 52)-508-433 ¤ Fax: (+36 52) / 486-285
Email: