2019. október 22., kedd

Fajtafenntartás, nemesítés

A növénynemesítés célja olyan új fajták létrehozása, melyek a kedvezőtlen termőhelyi adottságokhoz is jól alkalmazkodnak, kedvező beltartalmi tulajdonságokkal rendelkeznek, stabil, nagy termőképességűek, a betegségeknek ellenállnak, jó a tápanyag- és vízhasznosításuk. Az új fajták hagyományos módszerekkel történő előállítása több éves folyamat: a megfelelő tulajdonságokkal rendelkező szülővonalak kiválasztása, a keresztezés, a kívánt tulajdonságokkal rendelkező egyedek kiemelése, törzsek indítása, agronómiai és beltartalmi értékmérő tulajdonságaik több nemzedéken keresztül történő vizsgálata, szelektálása, majd felszaporítása.


  
Bab keresztezése:
kasztrált babvirág - bibe a "csigában"
A portokok
csigába helyezése

 

 

  
Fertil napraforgó növényről leszedett
virágpor felvitele steril napraforgó egyedre

Napraforgó restorervonal
 előállítás

 


Páros keresztezés izoláló háló alatt
Tritikálé keresztezés: kasztrált kalász és az apanövény porzó kalászai egyedi kalászszigetelő alattA fajtafenntartás során a már megfelelő értékmérő tulajdonságokkal rendelkező, elismert növényfajták kiváló minőségű szaporítóanyag előállítását végezzük. Egy fajta vetőmagjának éveken át történő termesztése során a szaporítóanyag genetikailag fokozatosan leromlik (ennek okai lehetnek spontán mutációk, természetes átkereszteződések, mechanikai keveredés, stb.), veszít a fajta eredeti tulajdonságaiból, ezért szükség van a folyamatos fajtafenntartó nemesítésre, a fajták minősítéskor meglévő tulajdonságainak megőrzésére, esetleg javítására. A fajtafenntartás folyamatos munkát jelent. Addig tart, míg egy adott fajta esetén az állami minősítést vissza nem vonják.

Általános lépései: az anyatövek kiválasztása, amelyek a fajtára jellemző tulajdonságokkal rendelkeznek. Az anyatövek kiválasztása után A-, B-, C-törzseket szaporítunk fel belőlük. A felszaporítás során folyamatos megfigyelést és szelektálást végzünk, és a legjobb törzseket visszük tovább. A C-törzsekből vetjük vissza a törzskeveréket, amely szelektálása továbbra is fontos feladat, ahol az esetlegesen fajtaidegen és beteg töveket távolítjuk el, hogy az állomány fajtatisztaságát és egészségét megőrizzük. Végül szuperelit szaporítóanyagot állítunk elő.


Köles fajtafenntartás szelektálásaVírusmentes, primer burgonya vetőgumó előállítása izolált körülmények közöttA Nyíregyházi Kutatóintézet 21 növényfaj nemesítésével és e növényfajok fajtáinak fenntartásával foglalkozik.[ English ]

Felhasználónév / jelszó:
**
Keresendő kifejezés:
  


«2019. október»
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Debreceni Egyetem ¤ Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság ¤ Nyíregyházi Kutatóintézet
Cím: 4400 Nyíregyháza, Westsik Vilmos utca 4-6. ¤ Telefonszám: +36 (42) 594-300 ¤ Telefax: +36 (42) 430-009
E-mail: