2019. október 22., kedd

Biológiai alapok megőrzése és fejlesztése hagyományos és biotechnológiai módszerekkel


A klímaváltozás, az ezzel járó szélsőséges időjárási események szükségessé teszik a növényi biológiai alapokkal kapcsolatos K+F+I potenciálunk megerősítését, hogy a megváltozott ökológiai feltételek között is képesek legyünk az élelmiszerbiztonság és takarmánybázis megőrzésére és javítására. A projekt célja a nagy ökológiai plaszticitású, szélsőséges viszonyok között is megfelelő mennyiségű és minőségű termés előállítására képes, a főbb biotikus stresszorokkal szemben ellenálló fajták kialakítása.

  
 A szélsőséges időjárás, melynek akár egy tenyészidőszakban is ki vannak téve növényeink

A régióban, országosan, illetve nemzetközi viszonylatban táplálkozási vagy takarmányozási szempontból jelentős növényfajok nemesítését és génmegőrzését támogató kutatások folynak konvencionális és biotechnológiai, sejt- és szövettenyésztési módszerek támogatásával. A célkitűzéseink megvalósításához jó alapot teremt, hogy olyan növényfajok nemesítésével foglalkozunk, melyek a vetésforgókba jól beilleszthetőek, alkalmasak kettős termesztésre, takarmányozásban és humántáplálkozásban jelentőségük nagy és a jövőben várhatóan tovább nő, valamint kiemelt szerepük van a talajélet támogatásában, s így a termőtalajok és a természeti környezet védelmében. A nemesítésbe vont növényfajok nagy részét hazánkban csak itt nemesítik.

  
 Zöldborsó kísérlet  Mohar kísérlet

A projekt fő kutatási témakörei a gabonafélék (rozs, évelő rozs, tritikálé), fehérjenövények (borsó, bab, csillagfürt, bükkönyfélék), alternatív és egyéb - funkcionális élelmiszer, energia - hasznosításra alkalmas növények (zab, mohar, köles, pohánka, burgonya, napraforgó) biológiai alapjainak fejlesztése. A projekt célkitűzések megvalósítását támogatja a génbanki tevékenységünk. A projekt szerves része a biológiai alapok kedvezőbb hasznosítását szolgáló biotechnológiai módszerek - in vitro mikroszaporítás, a genetikai variabilitás növelésére és értékelésére alkalmas sejt- és szövettenyésztési módszerek - kutatása.

  
 Explantátum preparálása in vitro járulékos
hajtástenyészet indításához
 Levéllemezről fejlődött
járulékos hajtás

A kutatások eredményei segítségével - a várható klímaváltozást követően is - biztosítható a termelési rendszerek védelme, megfelelő ökológiai plaszticitású növényfajták használatával a klímasérülékenység mértéke mind a humán élelmiszerellátás, mind az állati takarmányozás területén csökkenthető. A különböző növényfajok szaporítóanyagának nagy tömegű, jó minőségű előállítása mikroszaporítással klímától függetlenül biztosítható.

  
 Vírusmentes burgonya hajtástenyészet
felosztása steril munkatérben
 Négyhetes, kiültetésre alkalmas
burgonya hajtástenyészet


[ English ]

Felhasználónév / jelszó:
**
Keresendő kifejezés:
  


«2019. október»
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Debreceni Egyetem ¤ Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság ¤ Nyíregyházi Kutatóintézet
Cím: 4400 Nyíregyháza, Westsik Vilmos utca 4-6. ¤ Telefonszám: +36 (42) 594-300 ¤ Telefax: +36 (42) 430-009
E-mail: