2019. október 22., kedd

Fehérjenövények nemesítése

A Debreceni Egyetem AKIT Nyíregyházi Kutatóintézet feladataihoz tartozik a tájkörzetbe jól illeszkedő, ott jó minőségben megtermelhető nagymagvú hüvelyesek biológiai alapjainak a megteremtése, technológiájának fejlesztése, és új fajok termesztésbe vonása. A feladatunk kettős, egyrészt mindig újabb, jobb, piaci igényeket kielégítő fajták előállítása, másrészt a már meglévő fajták fenntartó nemesítésének magas színvonalú megvalósítása. 1985-ben a "fehérjeprogram" idején indult el a szárazborsó nemesítésünk, amely először honosítással kezdődött. Jelenleg két honosított fajtával rendelkezünk. Hanka sárgamagvú étkezési, Irina zöldmagvú szárazborsó fajta. Táplálkozásra és takarmányozásra egyaránt alkalmasak. A fajták termésbiztonságukkal, magas termőképességükkel, jó állóképességükkel tűnnek ki.

A Nyíregyházi Kutatóintézet az 1970-es évektől foglalkozik zöldborsó nemesítésével, melynek eredményeképpen kiváló minőségű fajtákat sorakoztatott fel. Ezek a fajták érésidőben 3-5 naponként követik egymást, fajtasort alkotnak. A legkorábbi Léda és a legkésőbbi Zsuzsi fajta érésideje között 21 nap a különbség. Így a termelőknél alkalmazott szakaszolással, 30 napos, futószalagszerű termesztés alakítható ki. A minősített fajtáink a következők (érésidők sorrendjében): Léda, Zita, Zeusz, Lora, Zsuzsi ("Nyíregyházi borsócsalád"). Termőképességük kiváló, állóképességük miatt géppel jól betakaríthatók. Termesztésüknél előnyt jelent jó szárazságtűrésük és rezisztenciájuk a Fusarium oxysporum-mal szemben. A konzervipari feldolgozás szempontjából korszerűek, szemméretük kicsi, közepes, zsengeségüket hosszabb időn keresztül megtartják. A zsengén betakarított mag színe sötétzöld, konzervipari‑ és hűtőházi feldolgozásra egyaránt kiválóan alkalmas.


Zöldborsó fajtafenntartás

Új keresztezéses nemesítési programot indítottunk 2002-ben. A nemesítés célja: szuperkorai éréscsoportba tartozó, jó minőségű, sötétzöld szemszínű, közepes vagy kis szemméretű, jóízű, biztonságosan termeszthető, jó állóképességű és rezisztens velőborsó fajták előállítása.


Intézetünk 2000 óta foglalkozik az őszi takarmányborsó nemesítésével. A nemesítés alapját a Tápiószelei Agrobotanikai Intézettel való együttműködés képezte. Továbbá nemesítési célkitűzéseink: fagytűrés (akár -12 - -18 oC-ot is), betegségekkel szembeni tolerancia, jó állóképesség, jó termőképesség.Őszi borsó nemesítési alapanyagokAz őszi lencse ugyancsak 2000-ben került Intézetünkbe, a Tápiószelei Agrobotanikai Intézet együttműködés keretein belül. A fagytűrésen túl fontos szelekciós szempont a szármagasság, ugyanis az alacsony szár megnehezíti a gépi betakarítást. Meghatározó a mag mérete és színeződése.

[ English ]

Felhasználónév / jelszó:
**
Keresendő kifejezés:
  


«2019. október»
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Debreceni Egyetem ¤ Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság ¤ Nyíregyházi Kutatóintézet
Cím: 4400 Nyíregyháza, Westsik Vilmos utca 4-6. ¤ Telefonszám: +36 (42) 594-300 ¤ Telefax: +36 (42) 430-009
E-mail: