2019. október 22., kedd

A napraforgó nemesítése
(Helianthus annus L.)

Olajipari napraforgó nemesítése

A nyírségi savanyú homoktalajokon, gyengébb termesztési feltételek mellett is biztonságosan és jövedelmezően termeszthető olajipari napraforgó hibridek előállítása a célunk. Munkánk szerves részét képezik:

 • Nemesítési alapanyagok folyamatos fenntartása (génmegőrzés)
 • Olajipari alapvonalak kialakítása
 • Steril és fertil „cms” analógok kialakítása
 • A vonalak kórtani és beltartalmi vizsgálata
 • A kiválasztott vonalakkal tesztkeresztezések végrehajtása
 • Perspektivikusabb jelöltek teljesítményvizsgálatának végrehajtása
 • Az elismert hibridek folyamatos fenntartása, F1 vetőmag előállítás

A nemesítő munka szerves részét képezi a napraforgó agrotechnikai elemeinek vizsgálata, melynek célja, hogy a korábbi években több pályázati munka eredményeként kidolgozott környezetkímélő napraforgó termesztés technológiáját folyamatosan adaptáljuk a jelenlegi környezeti, és gazdasági viszonyokhoz a Nyírségben.
Az agrotechnikai kutatásaink főbb sarokpontjai:

 • a fajta,
 • az elővetemény (zöldtrágyázás),
 • a vetésidő,
 • az állománysűrűség,
 • a növénytáplálás,
 • növénykórtani tényezők vizsgálata a Nyírség ökológiai viszonyai között.

A nemesítői munka egyes lépései képekben

Dísznapraforgó nemesítése

Európába való átkerülése után hosszú évtizedekig csak kertek díszeként vettek a napraforgóról tudomást az emberek. Közel 250 évig kizárólag dísznövényként, majd pedig főleg élelmiszernövényként tartották számon. Ennek ellenére mára inkább csak is az ipari hasznosítási módozatait ismerték. Intézetünk törekszik arra, hogy a növényt újra felfedezzék, mint dísznapraforgót (Helianthus annuus L. var. ornamentalis [syn.: Helianthus annuus cv. Globosus fistulosus]). A Kutató Központ napraforgó nemesítési témáján dolgozók munkájának eredményeként számos típus áll rendelkezésünkre cms-steril és cms-fertil analógból egyaránt. A típusokat a lenti fotón lehet megtekinteni. A botanikai hátterét tekintve biztosítottnak látjuk a szerepét a vágott virág piacán, továbbá fontos dísze lehet „újra” a házi kerteknek, udvaroknak.

 
Különböző dísznapraforgók virágtípusai

Étkezési napraforgó nemesítése

Intézetünkben több évtizede folyik a napraforgó étkezési célzattal történő nemesítése. Teichmann Vilmos vezetésével született meg a Kisvárdai szabadelvirágzású napraforgó fajta. Állami fajtaminősítése (1954) óta is igen kedvelt „szotyolázási” alapot képez a fogyasztók körében. A fajta azonban korszerűsítésre szorul. A nemesítési munkálatok főbb elemei:

 • Napraforgó peronoszpóra (Plasmopara halstedii /FARL./ Berl. & de Toni) rasszaival szembeni tolerancia kialakítása,
 • A vajvirág (Orobanche sp.) rasszaival szembeni ellenállóság elérése,
 • A napraforgó moly (Homoeosoma nebulellum DENIS et SCHIFFERMÜLLER) rezisztencia beépítése.

Különböző kaszattulajdonságokkal rendelkező napraforgó vonalak (étkezési-madáreleség)

Biotechnológia a napraforgó nemesítés szolgálatában

A nyíregyházi központunkban található Biotechnológiai Laboratóriumban elindítottunk 2005-ben egy munkát GVOP pályázati támogatás keretén belül, melynek célja egy mikroszaporítási eljárás kidolgozása adott napraforgó vonalakra. Ezt sikeresen teljesítette a kutató team. Ma azon dolgozunk, hogy ezt az eljárást sikeresen adaptáljuk minél több napraforgó vonalra.
A munka folytatásaként in vitro körülmények között elvégezhető tesztelési eljárások kifejlesztésén dolgozunk annak céljából, hogy a nemesítési témakörökben szerepet játszó napraforgó vonalak kórtani paramétereit könnyebben tesztelhessük.


Mikroszaporított napraforgó növény


Gyökeresített mikroszaporított napraforgó növény


Laboratóriumi körülmények között fertőzött és kontroll napraforgó növénykék gyökereA fénymag nemesítése
(Phalaris canariensis L.)

Nemesítési célkitűzés a magas terméshozam elérése, a korai bokrosodó képesség, magas produktív hajtásszám, a különböző betegségekkel (levélfoltosság, levélrozsda) szembeni ellenálló képesség, egyenletes érés, fokozott szárazságtűrés, csökkent serteszám. A Kisvárdai 41 fénymagfajta fajtafenntartó nemesítése és a termesztéstechnológia fejlesztése.


FénymagA köles nemesítése
(Panicum miliaceum L.)

Köles nemesítésénél célunk egy olyan fajta szertiment előállítása, amely megfelel humán táplálkozás és az állati takarmányozás kritériumának. Ezek a kritériumok magasabb fehérje, nagyobb ásványi-anyag tartalmú, jó hántolhatóságú, különböző színárnyalatú, szárazságtűrő, pergésmentes, jó állóképességű, rövid tenyészidejű, betegség ellenálló, egyenletes érésű fajták előállítása. A nemesítéssel egy időben szükség van a köles fajtafenntartó nemesítésére és új termesztéstechnológia kidolgozására, ami megfelel a kor követelményeknek.

 
Köles anyatő nevelésA mohar nemesítése
(Setaria italica L.)

Madáreleség növények termesztésének fejlesztését hazai és nemzetközi piaci igények indokolják, ugyanakkor lehetőséget biztosítanak a Nyírség kedvezőtlen termőhelyi adottságú területeinek hasznosítására. A mohar rövid tenyészidejű kultúra, mely jól termeszthető a kedvezőtlen tápanyag- és vízgazdálkodású területeken, valamint a kipusztult vetések tábláin.
Moharral szemben elvárt nemesítési követelmény a rövid tenyészidő, a szárazságtűrés, a bő termés. A fajtafenntartó nemesítéssel segítjük fajtáink jó tulajdonságainak megőrzését.

 
MoharA pohánka nemesítése
(Fagopyrum esculentum L.)

A pohánka szintén a gyenge talajok növénye, ezért elsősorban az ilyen területeken terjedt el. Rövid tenyészideje miatt az északi hegyvidéken is jól termeszthető. Az Alföldön gyakran termesztik másodnövényként, bár a kora őszi fagyok gyakran tesznek kárt benne. Gazdasági jelentősége a faj igénytelenségében és rövid tenyészidejében rejlik.
Nemesítési cél: rövid tenyészidejű, bőtermő, jó hántolható, szárazságot jól tűrő, kiváló beltartalmi értékkel rendelkező, alacsony humusztartalmú talajokon is biztonságosan termeszthető fajta előállítása. Szükséges kidolgozni egy olyan komplex agrotechnológiát, amellyel biztonságosan és gazdaságosan termeszthető a növény.

 
PohánkaA lucerna nemesítése
(Medicago sativa L.)

A lucerna, termőterületének jelentős csökkenése ellenére jelenleg is Magyarország legfontosabb pillangós szálastakarmány növénye. Termesztésének gazdaságossága alapvetően a telepített fajta ökológiai és technológiai alkalmazkodó- és tűrőképességétől, perzisztenciájától, éves szárazanyag-produkciójától függ. A Nyíregyházi Kutatóintézet kisvárdai telepén előállított 4 lucerna fajta (Kisvárdai 1, Hunor-40, Jozsó, Klaudia) előnye, hogy nemesítésük és fenntartásuk a lucerna számára kedvezőtlen ökológiai feltételek között, savanyú kémhatású, alacsony humusztartalmú homoktalajokon történt. A nemesítői munka mellett a természetes szelekció is több mint 60 éve formálja őket, így alakult ki rendkívüli alkalmazkodó-képességük. Fajtafenntartási tevékenységünk során legfontosabb célkitűzéseink a kedvező genetikai variabilitás megőrzése, az idős állományokon történő magfogással fajtáink kiváló perzisztenciájának fenntartása.

Lucerna nemesítésünk célja az egész ország területén, így a nyírségi talajokon is jól díszlő, hosszú élettartamú, télálló, szárazságtűrő, kiváló termőképességű, kedvező szár és levél arányú, magas fehérje hozamú, jó szántóföldi rezisztenciájú új fajták előállítása. Célkitűzéseinknek megfelelő fajtajelöltjeinket polycross nemesítési módszerrel hozzuk létre.

  

LucernaA szarvaskerep nemesítése
(Lotus corniculatus L.)

A szarvaskerep a legelők egyik legértékesebb pillangós összetevője, természetes gyepekben is gyakori növényfaj. Ökológiai alkalmazkodó-képessége jobb a lucernánál. A rágást, taposást jól tűri, legeltetve felfúvódást nem okoz, beltartalma kiváló. Alkalmas leromlott legelők felülvetéssel történő javítására, a takarmánytömeg beltartalmi értékének növelésére. Magfogása az erős magpergés miatt szakértelmet igényel.

Az Intézet fajtája, a Szabolcsi 1 jelenleg az ország egyetlen aktívan fenntartott és szaporított szarvaskerep fajtája. Fajtafenntartása során feladatunk a fajta kiváló alkalmazkodó-képességének és a magas zöldhozamának megőrzése.

Nemesítési munkánk célja jó szárazságtűrésű, felálló növekedési típusú, nagy zöldtömeget adó és megfelelő maghozamú, fehérjében gazdag új fajták előállítása. Nemesítésünk eredménye egy 2013. évben bejelentett új, nagy zöldhozamú, emellett kiváló magtermő képességű, korai és egyöntetűen levirágzó fajtajelölt.


Szarvaskerep anyatő nevelésA szöszösbükköny nemesítése
(Vicia villosa R.)

A szöszösbükköny elsőrendű pillangós zöldtakarmány növény magas fehérjetartalommal. Kitűnően alkalmazkodik a gyenge homoktalajokhoz is. Magtermesztése leggyakrabban kalászos támasztónövénnyel (rozs, tritikále) történik, vetőmagja kiváló exportcikk. Államilag elismert fajtával kizárólag Intézetünk rendelkezik, ezek az 1951-ben minősített és Nyugat-Európában is kedvelt Hungvillosa, valamint legújabb fajtánk, a Perla (2010). Fajtafenntartásuk során a kiemelkedő vegetatív tömeg és a gazdaságos maghozam egyforma jelentőséggel kerül elbírálásra. A nemesítés célkitűzése: a fajtaválaszték további bővítése, a kedvező beltartalmi összetételű zöldtömeg növelése, a magprodukció évjárati ingadozásának mérséklése.


Szöszösbükköny rozs támasztónövénnyel[ English ]

Felhasználónév / jelszó:
**
Keresendő kifejezés:
  


«2019. október»
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Debreceni Egyetem ¤ Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság ¤ Nyíregyházi Kutatóintézet
Cím: 4400 Nyíregyháza, Westsik Vilmos utca 4-6. ¤ Telefonszám: +36 (42) 594-300 ¤ Telefax: +36 (42) 430-009
E-mail: