2017. április 30., vasárnap

Laboratórium a tudományért és a gazdálkodókért

 A DE ATK Karcagi Kutató Intézetben a kezdeti időkben az egyes osztályokon külön végezték el a szükséges kémiai és fizikai elemzéseket. A feladatok és a kapacitás összevonásával jött létre 1975-ben a Központi Laboratórium. Feladata volt a talajjavítási és nemesítési kutatások vizsgálati hátterének biztosítása, ezen belül a talajok fizikai paramétereinek és tápanyag-ellátottságának, valamint a növények beltartalmának meghatározása, a vizek minőségi elemzése, javítóanyagok vizsgálata.  A talajfizikai részlegen gyakran
 
saját fejlesztésű műszerek és berendezések segítségével kutatták a kötött talajok vízgazdálkodási tulajdonságait és a talajszerkezet javításának lehetőségeit. Már az 1970-es években folytattak nehézfém-vizsgálatokat, azok talajbani megkötődésének vagy elmozdulásának meghatározására.
  • Napjainkban a Laboratórium tevékenységében meghatározó a talajminták vizsgálata (talajfizikai és kémiai elemzések). Különböző kivonószerek alkalmazásával mérjük a főbb tápanyagok és a mikroelemek  növények számára felvehető mennyiségét. A talaj roncsolásával határozzuk meg az összes toxikuselem-tartalmat, melynek pl. a biogazdálkodóknál egy előírt határérték alá kell esnie.
  • A mintaszám tekintetében a növényvizsgálatok állnak a második helyen (fehérje- és elemtartalom meghatározása roncsolással); majd az öntöző- és talajvizek vizsgálata következik.
  • Az ezredfordulóig a Laboratórium vizsgálati kapacitását elsősorban a belső kutatások kötötték le, illetve a mezőgazdasági vállalkozókkal való pályázati együttműködés is nagyobb mintaszámú vizsgálati igényt jelentett. Külső megkeresés csak kis mértékben jelentkezett ezekben az időkben. Az uniós csatlakozás közeledtével azonban felmerült, hogy a gazdálkodók számára kiírt pályázatok előírják a talajok, illetve sok esetben a talaj- és öntözővizek, esetleg a termények vizsgálatát. Az Intézet vezetése úgy döntött, hogy a Központi Laboratórium műszerparkjának folyamatos fejlesztése mellett az akkreditált státusz megszerzését is célul tűzi ki. A cél 2004-ben teljesült, és azóta a NAT által minősített Központi Laboratórium a térség gazdálkodóinak rendelkezésére áll, akik örömmel fogadták, hogy nem kell Szolnokra, Debrecenbe utazniuk a pályázati követelmények teljesítéséhez.

 Az akkreditációt 2007-ben az új szabvány szerint megújítottuk, a különböző hatóságok által szervezett körvizsgálatokon rendre kimagasló eredményeket érünk el, és a felszereltség mellett a minőségirányítási rendszer folyamatos fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetünk. A külső vizsgálatok nyomán jelentősen nőtt a Laboratórium bevétele, amely a nehéz körülmények között is lehetővé tette a színvonal megőrzését, a további fejlesztéseket. Az Agrár-környezetgazdálkodási Pályázat kiírása nyomán a 2005-ös esztendő második felében nagyszámú talajmintát adtak le vizsgálatra, ezek fogadása/feldolgozása komoly kihívás elé állította/állítja a laboratóriumunkat. A gazdálkodók igényeinek kielégítése mellett nem adhattuk fel a kutatási feladatokat sem. 

Célunk az elkövetkező években a további tudományos eredmények elérése és a vizsgálatok minőségének megőrzése mellett a szolgáltatói tevékenység gördülékenységének biztosítása. 

Minta átadással, eredmények közlésével, egyéb személyre szabott vizsgálatainkkal, ajánlatkéréssel kapcsolatosan érdeklődjön személyesen telefonon vagy e-mailban!

Letölthető formanyomtatványaink:


ITT talál meg minket! (GoogleMaps térkép)

 Dr. Antal Károly
 +36 59/500-365laboratórium vezető
 antal@agr.unideb.hu
 Őri Nóra
 +36 59/500-154laboratórium vezető helyettes
 orinora@agr.unideb.hu

[ English ]

Felhasználónév / jelszó:
**
Keresendő kifejezés:
  


«2017. április»
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság, Karcagi Kutatóintézet
Cím: H-5300 Karcag, Kisújszállási út 166. ¤ Telefonszám, fax: +36-(59) 500-360; +36-(59) 500-151