2018. december 14., péntek

Laboratórium a tudományért és a gazdálkodókért

 A DE AKIT Karcagi Kutatóintézetben a kezdeti időkben az egyes osztályokon külön végezték el a szükséges kémiai és fizikai elemzéseket. A feladatok és a kapacitás összevonásával jött létre 1975-ben a Központi Laboratórium. Feladata volt a talajjavítási és nemesítési kutatások vizsgálati hátterének biztosítása, ezen belül a talajok fizikai paramétereinek és tápanyag-ellátottságának, valamint a növények beltartalmának meghatározása, a vizek minőségi elemzése, javítóanyagok vizsgálata.  A talajfizikai részlegen gyakran
 
saját fejlesztésű műszerek és berendezések segítségével kutatták a kötött talajok vízgazdálkodási tulajdonságait és a talajszerkezet javításának lehetőségeit. Már az 1970-es években folytattak nehézfém-vizsgálatokat, azok talajbani megkötődésének vagy elmozdulásának meghatározására.
  • Napjainkban a Laboratórium tevékenységében meghatározó a talajminták vizsgálata (talajfizikai és kémiai elemzések). Különböző kivonószerek alkalmazásával mérjük a főbb tápanyagok és a mikroelemek  növények számára felvehető mennyiségét. A talaj roncsolásával határozzuk meg az összes toxikuselem-tartalmat, melynek pl. a biogazdálkodóknál egy előírt határérték alá kell esnie.
  • A mintaszám tekintetében a növényvizsgálatok állnak a második helyen (fehérje- és elemtartalom meghatározása roncsolással); majd az öntöző- és talajvizek vizsgálata következik.
  • Az ezredfordulóig a Laboratórium vizsgálati kapacitását elsősorban a belső kutatások kötötték le, illetve a mezőgazdasági vállalkozókkal való pályázati együttműködés is nagyobb mintaszámú vizsgálati igényt jelentett. Külső megkeresés csak kis mértékben jelentkezett ezekben az időkben. Az uniós csatlakozás közeledtével azonban felmerült, hogy a gazdálkodók számára kiírt pályázatok előírják a talajok, illetve sok esetben a talaj- és öntözővizek, esetleg a termények vizsgálatát. Az Intézet vezetése úgy döntött, hogy a Központi Laboratórium műszerparkjának folyamatos fejlesztése mellett az akkreditált státusz megszerzését is célul tűzi ki. A cél 2004-ben teljesült, és azóta a NAT által minősített Központi Laboratórium a térség gazdálkodóinak rendelkezésére áll, akik örömmel fogadták, hogy nem kell Szolnokra, Debrecenbe utazniuk a pályázati követelmények teljesítéséhez.


2018. év kutatási témái:

1. Karcag térség fúrott kútjai arzén-tartalmának monitorozása

Felelős: Dr. Antal Károly – Tüdősné Budai Júlia – Szatmári Imre

Kezdete: 2013.

Célkitűzés: A karcagi zárt kertek fúrott kútjaiból vett vízminták arzén tartalmának meghatározása és időbeli változásainak követése

2. Felszín alatti vizek arzénmentesítése

Felelős: Dr. Antal Károly - Tüdősné Budai Júlia – Szatmári Imre

Kezdete: 2015.

Célkitűzés: Módszer fejlesztése a vizek arzéntartalmának egészségügyi határérték alá csökkentésére, gazdaságos, egyszerű módszerrel

3. Szolonyec talajon kialakult zsombékok paramétereinek pontosítása

Felelős: Dr. Csízi István - Dr. Antal Károly – Tüdősné Budai Júlia

Kezdete: 2016.

Célkitűzés: A zsombékok ökológiai leírása

4. A gyepek parazita fertőzöttségének vizsgálata a klímaváltozás tükrében

Felelős: Dr. Monori István - Dr. Antal Károly

Kezdete: 2018.

Célkitűzés: Módszer kidolgozása a mintavételezéshez
 Az akkreditációt 2007-ben az új szabvány szerint megújítottuk, a különböző hatóságok által szervezett körvizsgálatokon rendre kimagasló eredményeket érünk el, és a felszereltség mellett a minőségirányítási rendszer folyamatos fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetünk. A külső vizsgálatok nyomán jelentősen nőtt a Laboratórium bevétele, amely a nehéz körülmények között is lehetővé tette a színvonal megőrzését, a további fejlesztéseket. Az Agrár-környezetgazdálkodási Pályázat kiírása nyomán a 2005-ös esztendő második felétől nagyszámú talajmintát adnak le vizsgálatra, ezek fogadása/feldolgozása komoly kihívás elé állította/állítja a laboratóriumunkat. A gazdálkodók igényeinek kielégítése mellett nem adhattuk fel a kutatási feladatokat sem. 

Célunk az elkövetkező években a további tudományos eredmények elérése és a vizsgálatok minőségének megőrzése mellett a szolgáltatói tevékenység gördülékenységének biztosítása. 

Minta átadással, eredmények közlésével, egyéb személyre szabott vizsgálatainkkal, ajánlatkéréssel kapcsolatosan érdeklődjön személyesen, telefonon vagy e-mailben!

ITT talál meg minket! (GoogleMaps térkép)

 Dr. Antal Károly
 +36 59/500-365laboratórium vezető
 antal@agr.unideb.hu
Tüdősné Budai Júlia +36 59/500-154laboratórium vezető helyettes, minőségügyi vezető
 tudosne@agr.unideb.hu

[ English ]

Felhasználónév / jelszó:
**
Keresendő kifejezés:
  


«2018. december»
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Debreceni Egyetem ¤ Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság ¤ Karcagi Kutatóintézet
Cím: H-5300 Karcag, Kisújszállási út 166. ¤ Telefonszám: +36 (59) 500-360 ¤ Fax: +36 (59) 500-151
E-mail: