2020. február 25., kedd

Az Intézet kutatási tevékenysége

KORÁBBI KUTATÁSOK, FŐBB EREDMÉNYEK

A Karcagi Kutatóintézet kutatási-fejlesztési tevékenységét a fennállása során zömmel négy, egymással összefüggő tématerületen fejtette, fejti ki, amelyek terén elért főbb kutatási eredmények a teljesség igénye nélkül az alábbiakban foglalhatók össze:

Kidolgoztuk az eredeti szerkezetű, nagy térfogatú liziméteres talajmonolit mintavételezési módszerét. Olyan liziméteres vizsgálatsorozatot valósítottunk meg, amellyel a különböző hidrológiai viszonyoknak a mélyben sós talajok fejlődési folyamatára gyakorolt hatása előrejelezhető. Meghatároztuk a különböző hidrológiai állapotok hatását a talaj nedvesség, valamint a N, P, K, Ca, Mg és Na tartalmának vertikális mozgására, anyagmérlegére és ezek dinamikájára.
 
Kidolgoztuk a savanyú talajok Ca, Mg visszapótlásának részletes, üzemi alkalmazástechnológiáját, bevezettük a gyakorlatba az önporló dolomitokkal történő talajjavítást.
 
Granulált kohósalak és altalajkeverék felhasználásával költség- és energiatakarékos réseléssel talajnedvesség-szabályozási technológiát dolgoztunk ki, amely alkalmas a homoktalajok vízrendezésére is.
 
A különböző CaSiO3-tartalmú anyagok felhasználásával talajjavítási technológiát dolgoztunk ki az erősen savanyú talajok fizikai és kémiai tulajdonságainak, illetve tápanyag-szolgáltató képességének javítására.
 
Az idő- és energiatakarékosabb talajművelési eljárások kidolgozása során megállapítottuk, hogy a különböző középmélylazítók elsősorban a mélyművelést, míg a nehézkultivátorok a sekélyebb alapművelést igénylő növények talajelőkészítésében perspektivikusak. A nehézkultivátorok és középmélylazítók alkalmazásával adott körülmények között, esetenként a szántást helyettesítve nemcsak jelentős üzemóra és üzemanyag takarítható meg, hanem az ezen eszközök alkalmazása utáni kisebb mértékű rögképződés lehetőséget ad az elmunkálás menetszámának csökkentésére, a talajt jobban kímélő művelési rendszer alkalmazására.
 
A vakonddrénes mélylazításra alapozva továbbfejlesztettük az olcsóbb öntözési eljárást, amely kiválóan alkalmas a hígtrágyák környezetkímélő módon történő talajba juttatására, de az átmenetileg vetésváltásban kikapcsolt rizstelepek intenzív növényekkel történő hasznosítására is.
 
Megállapítottuk a csernozjom, a réti és a szikes talajok talajművelésének műveleti összetételét, időbeni alakulását, gépimunka ráfordításait és költségadatait.

Különböző eredetű (kommunális, ipari és mezőgazdasági) és halmazállapotú, környezetszennyező szervesanyagok feldolgozására és trágyaként történő hasznosítására 5 db szolgálati know-how-t dolgoztunk ki.
 
Folyamatos legeltetést elősegítő gyeptelepítési és hasznosítási eljárásokat dolgoztunk ki. Ígéretes kísérleteink vannak egyes legeltethető szálastakarmányokkal a juhok legeltetési folyamatának nyári aszályos időszakban történő meghosszabbítására. Kialakítottuk a gépesített tömegtakarmányozás megoldásához szükséges etetőszint és tömegtakarmány önetető jász-lat.
 
Kidolgoztuk a bakhátas megoldást alkalmazó cserjesor telepítés technológiáját szolonyec talajon, amely egyéb kedvező hatások mellett alkalmas a legelőterületek szakaszolására.

[ English ]

Felhasználónév / jelszó:
**
Keresendő kifejezés:
  


«2020. február»
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 
Debreceni Egyetem ¤ Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság ¤ Karcagi Kutatóintézet
Cím: H-5300 Karcag, Kisújszállási út 166. ¤ Telefonszám: +36 (59) 500-360 ¤ Fax: +36 (59) 500-151
E-mail: