2017. december 16., szombat
Hírek, események

HÍREK, ESEMÉNYEK:

 • December 14-én kerül sor az Intézetünk hagyományos évzáró értekezletére. Az igazgató, az osztályvezetők, üzemvezetők beszámolói után az értekezlet közös ebéd elfogyasztásával zárul.

 • November 16-17-én került megrendezésre az II. East-West Cohesion Nemzetközi Konferencia a Dunaújvárosi Egyetem és a TFTE közös szervezésében a Dunaújvárosi Egyetem Campusán. Az intézetet egy összevont előadással képviselték a vidékfejlesztésben és talajművelésben érintett kutatók.
 • Október 5-én került megrendezésre az I. Vidékfejlesztési Konferencia a SZIE Agrár- és Gazdaságtudományi Kar szervezésében a Tessedik Campuson, Szarvason. Az intézetet egy poszterrel és egy előadással képviselték a vidékfejlesztő kutatók. A lektorált cikkek kiadványa ITT tekinthető meg (BEON, Békés megyei Kormányhivatal). 
 • 90 éves a DE AKIT Nyíregyházi Kutatóintézet! Az évforduló előtt tisztelegve szeptember 27-28 között került megrendezésre - tartamkísérletek témában - egy nemzetközi konferencia (Program ITT!).
 • Dr. Blaskó Lajos professzort születésnapján, szeptember 22-én a  DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán köszöntötték pályatársai, a Kutatóintézet munkatársai, kollégái és a Víz- és Környezetgazdálkodási Intézet munkatársai  (Hetvenéves a "talajok gyógyítója", HAON).
 • Szeptember 14-én került sor a 70 éves évforduló rendezvénysorozatának zárásaként az intézet nyugdíjasainak találkozójára. A megjelent több mint ötven volt dolgozót az intézet igazgatója köszöntötte, egy könyvtártermi előadás keretében visszatekintet az elmúlt évtizedekre. Volt intézetigazgatóink, dr. Nyíri László, dr. Blaskó Lajos is visszatekintettek előadásaikban. A jó hangulatú rendezvény egy közös ebéddel majd délutánba nyúló baráti beszélgetésekkel folytatódott.  
 • Szeptember 5-én került megrendezésre a DE AKIT Karcagi Kutatóintézet fennállásának 70. évfordulója alkalmából szervezett jubileumi ünnepség. A rendezvény programja ITT letölthető! Az ünnepség másnap, szeptember 6-án "70 éves a Karcagi Kutatóintézet" c. konferencia megrendezésével folytatódott. A konferencia részletes programja ITT olvasható! (DE Sajtóiroda beszámolója, fotóalbummal, HAON, DEHIR, KarcagTV, Infokarcag.hu, M1-Médiaklikk). 
 • Friss kutatási eredmények, szakmai háttér, saját nemesítésű vetőmagok, minőségi agrár- és gazdasági képzések – többek között ezt kínálta a 26. Farmer Expón augusztus 17-20. között a házigazda Debreceni Egyetem és az AKIT.
 • Augusztus 15-én került megrendezésre a hagyományos Arató-ünnep és bankett, amelyen az intézet dolgozói körben ünnepli fennállásának 70. évfordulóját.      
 • Július 7-én dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter aratási szemléjén dr. Jávor András rektori főtanácsadó, az intézet igazgatója és a DE AKIT főigazgató helyettese megtekintették a Karcagi Kutatóintézet I-1-es tábláján a saját nemesítésű KG Bendegúz őszi búza aratását (Magyar Idők,  MTI/FM Sajtóiroda).  
 •  Fájdalommal tudatjuk, hogy volt kollégánk dr. Karuczka Antal, a Központi Laboratórium volt vezetője július 4-én elhunyt. Személyében intézetünk egy kiváló kutatót, egy nagyszerű embert és barátot vesztett el. Mindnyájunknak nagyon fog hiányozni.


 • Június 30-án került megrendezésre a székelyföldi Nyikómalomfalván a karcagi nemesítésű gabonafajtáink "Őszi kalászos fajtabemutatója". A meghívó ITT tölthető le! Optimális időjárási feltételek között, a megye több településéről érkezett gazdálkodó és a helyi médiák intenzív érdeklődése mellett lezajlott, jó hangulatú fajtabemutató képes krónikája ITT tekinthető meg! (M1, Székelyhon.ro, Udvarhelyi Híradó)
   
 • Június 8-án került megrendezésre az Őszi kalászos Nyílt Nap a DE AKIT Karcagi Kutatóintézetében, melyen a saját nemesítésű kalászosok bemutatása után a nemesítői tenyészkertben folyó nemesítői munkákat is megismerhették az érdeklődők. (Szolnoki Néplap)

 • május 25-26-án sorra kerülő VIII. országos Térinformatikai Konferencián intézetünk is képviseltette magát a "Helyspecifikus gazdálkodás alkalmazásának tapasztalatai a forgatás nélküli művelésben Karcagon" című előadással. A cikk a konferencia kiadványban megtekinthető.
 • Május 8-10-én a 17. Gumpensteiner Lysimetertagung-on mint visszajáró stabil résztvevők képviselték intézetünket kutatóink (Dr. Zsembeli József és Czellér Krisztina). Szintén lizimetria témában május 11-12-én Troubsko-ban (Csehország) kapcsolatfelvételre és együttműködési megállapodás aláírására került sor.
 • Április 3-8. között került megrendezésre Opatija, Horvátországban a 16. Alpok-Adria Tudományos Nemzetközi Konferencia, melyen intézetünket két kutató képviselte (Dr. Zsembeli József és Czellér Krisztina).
 • "Gabonahonosítás Malomfalván" cím alatt számolt be az "Agrocaritas" helyi vezetője  az udvarhelyszéki Nyikómalomfalván beállított közös árpa- és búzakísérlet részeredményeiről a "Székelyhon.ro" netes napilap április 6-i számában.
 • Március 18-án székelyföldi fiatal leendő vállalkozók 18 fős csapata négynapos szakmai útjuk befejező állomásaként intézetünkben tett látogatást. Két előadás és kötetlen beszélgetés keretében ismerkedtek az intézet kutatási tevékenységeivel, az itt elért eredményekkel. Az Udvarhelyszéki Kis és Középvállalkozók Szövetség VIP programjának (Vállalkozz Itthon Program) célkitűzése a fiatal, képzett értelmiségiek szülőföldön tartása, vállalkozásaik támogatása.
     
 • A március 15-i DE ünnepi központi rendezvényén elismerő oklevelek átadására került sor. Idén intézetünkből Simon Erzsébet részesült ebben a kitüntetésben, melyhez ezúttal gratulálunk! Fotóalbum a rendezvényről.
 • Március 7-én került megrendezésre a Magyar Tudományos Akadémia épületében a XXIII. Növénynemesítési Tudományos Nap, melyen intézetünk növénynemesítői is résztvettek. A rendezvény meghívója és programja ITT megtekinthető. 

 • Heteken belül dönthet a kormány az agrárképzés megújításáról (Magyar Idők)
 • A III. PREGA Konferencia idén február 22-én került megrendezésre; a konferencia és kiállítás célja a legfrissebb tudományos és gyakorlati információk ismertetése a helyspecifikus gazdálkodás területeiről. A konferencia témáiról, előadásokról röviden ITT! (Agrárágazat)
 • Január 25-28. között ismét várja a látogatókat az AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállítás. A HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont teljes területét megtöltő kiállításokon több mint 300 kiállító 38.000 négyzetméteren mutatja be újdonságait.


[ English ]

Felhasználónév / jelszó:
**
Keresendő kifejezés:
  


«2017. december»
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Debreceni Egyetem ¤ Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság ¤ Karcagi Kutatóintézet
Cím: H-5300 Karcag, Kisújszállási út 166. ¤ Telefonszám: +36 (59) 500-360 ¤ Fax: +36 (59) 500-151
E-mail: