2018. december 14., péntek
Hírek, események

 

HÍREK, ESEMÉNYEK:

 • A "Mi terem a neten?" c. agrárinformatikai konferencia és partnertalálkozóra idén november 21-én került sor, melyen intézetünk is képviseltette magát. A konferencia fő témái a legújabb hazai és nemzetközi agrárinformatikai fejlesztések voltak, illetve egy záró agrármarketing kerekasztal beszélgetés keretében (neten élőben streamelt) az elöregedő gazdásztársadalom, a feltörekvő fiatalok tapasztalatai kerültek górcső alá.   
 • November 8-án került megrendezésre a Szent István Egyetem szarvasi Agrár- és Gazdaságtudományi Karán  a "Magasabb (helyi)hozzáadott érték, mint a vidék kitörési lehetősége" című II. Nemzetközi Vidékfejlesztési Tudományos Konferencia, melyen két kutatónk talajművelés és vidékfejlesztés témákban képviselte intézetünket.

 • Október 19-én az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából Nagy István agrárminiszter állami elismerést adományozott Bosnyák Imre mezőgazdasági technikus kollégánknak. A kitüntetéséhez gratulálunk!
 • Október 3-5-e között került megrendezésre a második ÖTÖEV konferencia a Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézetében, melyen intézetünk négy kutatója is képviseltette magát előadásokkal, poszterekkel.

 • Szeptember tizenegyedikén került megrendezésre a DE AKIT Karcagi Kutatóintézetében az "Alternatív növények - alternatív talajművelés - talajkondicionálás" c. szakmai nap. Letölthető meghívó!

 • Június 14-én a SZIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar gödöllői aulájában tartott nyári  diplomaátadó ünnepség keretein belül dr. Czimbalmos Ágnes a DE AKIT Karcagi Kutatóintézet tudományos munkatársa, a Növénynemesítő és Fajtafenntartási Osztály vezetője megkapta vetőmag-gazdálkodási szakmérnöki oklevelét, "kitüntetéssel kiváló" minősítéssel. Az elért eredményhez gratulálunk! 
 • Június 13-án került megrendezésre az Őszi kalászos Nyílt Nap a DE AKIT Karcagi Kutatóintézetében, melyen a saját nemesítésű kalászosok bemutatása után a nemesítői tenyészkertben folyó nemesítői munkákat is megismerhették az érdeklődők. Meghívó ITT! (DE Hírlevél)

 • Június elsején került megrendezésre az intézeti Juniális, melyen szarvasi, debreceni és nyíregyházi meghívott kutatók is résztvettek. A jó hangulatú rendezvény egy lúd- és libasült organoleptikus vizsgálattal indult, majd a birka- és marhapörkölt ebéddel folytatódott.
 • Április végén újra megrendezésre került a "Szikes talajok" PhD tanfolyama a Karcagi Kutatóintézet területein, a MTA TAKI és az intézet kutatóinak közös szervezésében.
 • Április 9-14. között került megrendezésre Csehországban a 17. Alpok-Adria Tudományos Nemzetközi Konferencia, melyen intézetünket három kutató képviselte (Dr. Zsembeli József, Szatmári Imre és Czellér Krisztina).
 • "140 év vetőmag nemesítés", Vetőmag tájékoztató és fórum zajlott le április 4-én, a NÉBIH, a JNSz megyei Kormányhivatal és az Agrárügyi Főosztály szervezésében, Szolnokon. A rendezvényen intézetünk is képviseltette magát.
 • Március 23-24-én első alkalommal került megrendezésre Tiszafüreden a TÓMÉK (I. Tisza-tavi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás), melyen intézetünk is képviseltette magát (Szoljon.hu).
 • Február 21-én került megrendezésre a IV. PREGA Konferencia és kiállítás; célja a legfrissebb tudományos és gyakorlati információk ismertetése a precíziós/helyspecifikus gazdálkodás területeiről, annak alkalmazása a növénytermesztés, állattenyésztés és kertészet területén. A konferencia témáiról, előadásokról ITT olvashat! (Agrárágazat)
 • Február 5-én és 12-én növénynemesítés, növényfajták, illetve talajművelés témákban dr. Czimbalmos Ágnes és dr. Czimbalmos Róbert a kunhegyesi Gazdakör felkérésére ismeretterjesztő előadásokat tartott a gazdálkodók, érdeklődők számára a kunhegyesi Művelődési Ház előadótermében.
 • Február másodikán került megrendezésre Karcagon az "Alkalmazkodj okosan" klímakonferencia Karcag város Önkormányzata és a Herman Ottó Intézet szervezésében.
 • Hatékony, olcsó és könnyen kezelhető eljárást dolgozott ki a Debreceni Egyetem AKIT Karcagi Kutatóintézet akkreditált laboratóriuma a réteg- és talajvizek arzénmentesítésére. Kiemelt szempont volt, hogy a felhasznált anyagok ne okozzanak újabb környezetvédelmi vagy egészségügyi problémát (Magyar Mezőgazdaság, Agrofórum, Cívishír, Haon, ErdélyOnline, Debreceni Hírlevél).

 • Több mint 10 éves nemesítői munka eredményeként a 2017. december 5-én megrendezésre kerülő Fajtaminősítő Bizottsági ülésen a Bizottság államilag elismert fajtának nyilvánította a DE AKIT Karcagi Kutatóintézet KA14003 kódszámú őszi árpa fajtajelöltjét KG Nagykun néven. A fajtaelismerést igazoló oklevelet 2018. január 25-én adták át ünnepélyes keretek között az Agromash Expón. Az oklevelet átadták: Szépe Ferenc főosztályvezető (FM) és Lukács József elnökhelyettes-igazgató (NÉBIH). Az oklevelet átvette: Dr. Czimbalmos Ágnes tudományos munkatárs, a DE AKIT KKI Növénynemesítési és Fajtafenntartási Osztályának vezetője (Debreceni Hírlevél).


[ English ]

Felhasználónév / jelszó:
**
Keresendő kifejezés:
  


«2018. december»
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Debreceni Egyetem ¤ Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság ¤ Karcagi Kutatóintézet
Cím: H-5300 Karcag, Kisújszállási út 166. ¤ Telefonszám: +36 (59) 500-360 ¤ Fax: +36 (59) 500-151
E-mail: