2017. november 17., péntek

Debreceni Bemutatókert és Arborétum


Bemutatókert

A Karon elhelyezkedő bemutatókert és élőnövény-gyűjtemény lehetővé teszi azon biológiai alapok bemutatását, amelyek a parklétesítésben és a kertészeti termelésben jelentőséggel bírnak. Az itt végzett vizsgálatok széleskörű információt adhatnak a termelés hatékonyságának növeléséhez, a létesített állományok fenntartásához azáltal, hogy az adott környezeti viszonyoknak megfelelő genotípusok vizsgálata megvalósul.

A gyűjtemények a kertészeti fejlesztés és innováció alapjaként szolgálnak, melyek az oktatás és kutatás területén egyaránt hasznosításra kerülnek.

A kertészeti képzés és kutatás különböző ágazatait felölelően a gyűjtemény a következő elemekből tevődik össze: Botanikus kert - dendrológiai gyűjtemény, Szabadföldi- és cserepes dísznövény gyűjtemény, Fűszernövény fajtagyűjtemény, Céklafajták és különleges zöldségfajok gyűjteménye, Gyakorlati gyümölcsös kert, Oktatási és kutatási célokat szolgáló szőlő fajtagyűjtemény.

A hazai zöldség faj- és fajta szortiment bővítését kívánja szolgálni a gyűjtemény. A különleges cékla fajtákkal (fehér, sárga, csíkos) egészítjük ki a hagyományos vörös répatest típusú választékot, melyek különböző technológiai kísérletekben és analitikai vizsgálatokban vesznek részt, ezzel is bemutatva azok lehetséges kedvező hatásait a táplálkozásban. A különleges zöldségfajok között szerepelnek távol-keleti eredetű levélzöldségek is (15), továbbá hagymafélék (8), különböző típusú borsó (5) és bab (5), valamint tökfélékhez tartozó (10) fajok is. A kísérleti térben 1 üvegház és 4 kislégterű, valamint 2 nagylégterű fűtetlen fóliasátor áll rendelkezésre, ahol csepegtető és tápoldatozó rendszerrel biztosítjuk a növények víz- és tápanyag ellátását.

gyümölcsöskert kiváló gyakorlati helyszínt biztosít a hallgatók képzéséhez. Lehetőségük van megismerni a fajok- és a fajták közötti különbségeket, az eltérő termesztési rendszereket, valamint a napjainkban már kevéssé használatos művelési módokat. A hallgatók gyakorlatban is megtapasztalják azokat a problémákat, amelyek az üzemi termesztésben is azonnali döntéseket igényelnek. A 0,25 ha-os területen csonthéjas (őszibarack, kajszi, szilva, meggy, cseresznye) és almatermésű (alma, körte) fajok és fajták találhatóak, amelyek között történelmi- és korszerű változatok is vannak.

A Debreceni Egyetem ATK szőlő fajtagyűjteménye 1981-82-ben létesült az Egyetem Böszörményi úti területén. Az oktatási céloknak megfelelően a terület racionalizálása és rekonstrukciója során több művelésmód lett kialakítva. A gyűjteményben szereplő szőlőfajták (42) kitáblázásra kerültek. A bemutatókerti szőlőfelület komoly bázisát jelenti egy korábban indult nemzetközi projektnek, melyben a kutatás célja a szőlő faszöveti kórokozói által okozott ültetvénypusztulások visszaszorítása. 


Arborétum

A Botanikus kertet 1962-ben alakították ki azzal a céllal, hogy az agrár felsőoktatásnak bemutató, oktató és kutató helyet biztosítson. Területe 36 440 m2, részei: dendrológiai gyűjtemény, önálló erdőterület (11000 m2), üvegház, erdei oktatóház és egyéb létesítmények. A dendrológiai gyűjteményt 25 család mintegy 58 faja alkotja. Értékesebb fajai: Cedrus deodara, Cedrus libani subsp. atlanticaMetasequoia glyptostroboides, Liriodendron tulipifera. Az 50 éve telepített erdőterületet a Közép-Európai erdőtípusok bemutatására alakították ki, de az elmúlt időszakban tervszerű erdőművelés nem történt.

Mára a szukcessziós folyamatok eredményeként természetszerű állományok tanulmányozhatóak. Az erdőterületen 13 család 17 faja azonosítható.


 

Takácsné dr. Hájos Mária 
szervezeti egység vezetője, egyetemi docens

Felhasználónév / jelszó:
**
Keresendő kifejezés:
  


«2017. november»
HKSzeCsPSzoV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

A keresett cikk nem létezik, vagy érvényét vesztette.


Debreceni Egyetem ¤ Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság ¤ Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet
Cím: H-4032 Debrecen, Böszörményi út 138. ¤ Telefonszám: +36 (52) 508-401 ¤ Fax: (+36 52)-508-334
E-mail: