2019. október 22.

Történet

 2014. február 6-án jött létre az Agrártudományi Központ (ATK) a Debreceni Egyetem agrárágazati szolgáltató egysége. Célja az Észak-Alföldi Régióhoz tartozó három megye élelmiszergazdaságának fejlesztése az egyetemi erőforrások felhasználásával a gazdasági, a kormányzati, az önkormányzati és civil szférákkal együttműködésben.
Az Agrártudományi Központ a korábbi Agrártudományi Centrum kutatóintézeti egységeiből jött létre: a Karcagi Kutatóintézetből (KKI), a Nyíregyházi Kutatóintézetből (NYKI), a Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézetből (DTTI), valamint a Debrecenben lévő egyéb kutatási és szolgáltató egységekből: az Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központból (AAMK), a Területfejlesztési Regionális Egyetemi Tudásközpontból (TRET), a Kutatási és Fejlesztési Intézetből (KFI), az Észak-alföldi Regionális Szaktanácsadási Központból (ÉARSZK), továbbá a Szak- és Felnőttképzési Központból (SZFK). A Központ tevékenysége igazgatásában, működtetésében részt vevő szervezeti egysége az ATK Főigazgatói Hivatal volt.


2016. június 1-jén az Agrártudományi Központ jogutódjaként jött létre az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (AKIT) nem önálló jogi személy, a Debreceni Egyetem szervezeti keretén belül működő, a Gazdálkodási Szabályzat 6. § (4) bekezdés ba) pontja szerint gazdálkodási jogkörrel rendelkező szervezeti egység.
Az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság az Agrártudományi Központ egységeiből jött létre. Jelenleg 2 kutatóintézettel, Karcagi Kutatóintézet (KKI) és Nyíregyházi Kutatóintézet (NYKI), valamint 1 tangazdasággal, Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet (DTTI) működik. Az AKIT tevékenysége igazgatásában részt vevő szervezeti egység az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Főigazgatói Titkárság.
 

Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság
Cím: H-4032 Debrecen, Böszörményi út 138. ¤ Posta cím: 4002 Debrecen, Pf. 400. ¤ E-mail:
Telefonszám: +36- (52) 508-444 ¤ Telefax: +36- (52) 413-385