2020. január 26., vasárnap

A Kar kutatási tevékenysége

A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar tudományos munkáját alapvetően meghatározza a kutató-egyetem megvalósításának koncepciója. Az egyetemi szintű oktatás fenntartásához és folyamatos fejlesztéséhez elengedhetetlen a magas szakmai színvonalat képviselő hazai és nemzetközi kutatások fenntartása és az ehhez szükséges infrastruktúra megteremtése. Mindezt alátámasztja oktatóink, kutatóink kutatás-fejlesztési és konferencia szervező tevékenysége, minőségi publikációs munkássága.

A Tiszántúli térség vidék-, környezet-, valamint a multifunkciós mezőgazdaságának fejlesztésében Karunk sikeres hazai és nemzetközi kutatási projektek teljesítésével járul hozzá.
Az oktatási struktúra kialakítása során nagy figyelmet kell fordítanunk a kis és közép vállalkozások és a nagy vállalatok által támasztott munkaerő igényre, a megfelelő szakképzett munkaerő meglétére. Mivel ezeket az igényeket a gazdasági élet gyors változásai befolyásolják, így rugalmasan módosítható szakképzési és átképzési programok tervezését kell előtérbe helyeznünk, valamint a felnőttképzés adta lehetőségeket jobban ki kell használnunk.
A Kar kutatás szervezési tevékenysége alapvetően a három akkreditált doktori iskola köré szerveződik. Jellemzően sikeres pályázati témákat mutat fel a klasszikus agrár jellegű kutatási témák esetében, de megállapítható, hogy a mennyiségorientált technológiai szemléletű kutatásokat folyamatosan a környezet és életminőség szempontjait figyelembe vevő kutatások kezdik felváltani. Előtérbe kerülnek tehát a környezetgazdálkodási, a természetvédelmi, az élelmiszer minőségbiztosítási, a technológiai jellegű, valamint az interdiszciplináris kutatási témák.

Az oktatásfejlesztési területeknek megfelelően a kar az alábbi területeken szerzett rendkívül erős pozíciókat a kutatások vonatkozásában, mely területek jól reprezentálják a tudományos aktivitás szélességét és mélységét egyaránt:

  • klasszikus agrártudományok, továbbfejlesztve új, rendkívül dinamikusan fejlődő területekkel (biotechnológia, tájökológia, integrált termesztéstechnológiák, ökológiai gazdálkodás)
  • környezettudományi, környezetmenedzsment, környezetvédelmi és ahhoz kapcsolódó interdiszciplínáris területek (környezeti monitoring, GPS technikák alkalmazása, vízminőség-védelem, remediáció, hulladékgazdálkodás)
  • élelmiszer-feldolgozás, élelmiszerbiztonság, minőségbiztosítás és egyéb kutatási területek (növényi termékek minősége, toxikológia, nehézfém-szennyezések, mikotoxinok, vitaminok, aminosavak vizsgálata, talajvizsgálatok, különböző minőségbiztosítási rendszerek adaptációja)
  • alap és alapozó jellegű kutatások (kémiai, meteorológiai, talajtani, géptani, mikrobiológiai, élettani, növénytani)
  • természetvédelmi és vadászati kutatások
  • új, perspektivikus kutatások (területfejlesztés, regionális kutatások).
Felhasználónév / jelszó:
**
Keresendő kifejezés:
  


«2020. január»
HKSzeCsPSzoV
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma - Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar
Cím: 4032 Debrecen, Böszörményi út 138.¤ 4015 Debrecen, Pf. 36. ¤ Telefon: (+36 52)-508-444; Dékáni Hivatal (+36 52)-508-412 ¤ Fax: (+36 52)-486-292
Email: