2020. január 26.

Hazai kapcsolatok

Összefogás a precíziós gazdálkodásért

Stratégiai együttműködési megállapodást kötöttek a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központ, a Miskolci Egyetem, a John Deere, az Orthman Manufacturing Inc., a Dow Agrosciences Hungary Kft., a Bayer Hungária Kft., a Pannonia Ethanol Zrt., és a Holstein Genetika Kft. képviselői 2015. november 30-án Budapesten a KITE Zrt. kezdeményezésére. Az egyezmény célja, hogy segítsék a precíziós gazdálkodás terjesztését Magyarországon, illetve tapasztalataikat és eredményeiket a jövőben megosszák egymással.

A precíziós gazdálkodás megjelenésével Magyarországon lehetőség nyílt a mezőgazdasági területen is egy olyan módszert alkalmazni, amely a műszaki, informatikai, információs és termesztéstechnológiai megoldások, illetve tudásbázis együttes alkalmazásával hatékonyabbá és eredményesebbé teszi a szántóföldi növénytermesztést. Emellett segíti és támogatja a mezőgazdasági gépüzemszervezést a környezetvédelmi, valamint a fenntarthatósági elvárások figyelembe vételével.

Az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság több mérőállomást működtet közösen a KITE Zrt-vel, amelyek a talaj-, és légköri nedvességtől a hőmérsékleti változásig gyűjtenek adatokat. Ezeket a központ munkatársai elemzik, és becslő modelleket készítenek az ágazati felhasználók számára. A megállapodás révén mostantól a Miskolci Egyetem térinformatikai eszközeivel és az ott felhalmozott szakértelemmel is kiegészül munkájuk.

 

Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság
Cím: H-4032 Debrecen, Böszörményi út 138. ¤ Posta cím: 4002 Debrecen, Pf. 400. ¤ E-mail:
Telefonszám: +36- (52) 508-444 ¤ Telefax: +36- (52) 413-385