2019. december 11., szerda

Tárgyak, tárgyfelelősök

A Hankóczy Jenő Növénytermesztési, Kertészeti és Élelmiszertudományok Doktori Iskola aktuális tanterve itt egy dokumentumként letölthető: letöltés.

A jelenlegi és korábbi (a tantervben már nem szereplő) tárgyak rövid ismertetése:


Tantárgy neveA transzgénikus növények kockázatai
TantárgyfelelősDr. Bozsik András
Követelményekkollokvium
A tantárgy leírása

A jelenleg forgalomban lévő Bacillus thuringiensis toxingént tartalmazó transzgénikus növények több esetben több célszervezet (bizonyos fajok hernyói és egyes bogárfajok lárvái) esetén komoly kifogással illethetők. Elsősorban a gyapot fajták között több olyan fajta van termesztésben, amelyeknél a Bt-toxingén termelődésének időtartama és szintje nem megfelelő, ezért pótlólagosan szükség van a hagyományos rovarölő szerek alkalmazására a célszervezetek ellen. A másik gond a folyamatos alkalmazás következtében főleg Kínában, Indiában, de más országokban is a Bt-toxinra érzéketlen, a Miridae családba tartozó kártevő fajok szaporodtak föl, amelyek ellen szintén hagyományos növényvédő szereket vetnek be, ami drágábbá teheti a transzgénikus gyapot termesztését a hagyományosnak mondott, vegyszeres védekezésre épülő technológiáknál. A kukoricabogár ellen javasolt Bt-toxingént tartalmazó kukoricafajták esetén már a korábbi időszakokban is voltak nehezen magyarázható védekezési kudarcok, de nemrégiben bebizonyosodott, hogy az Egyesült Államokban megjelent egy, az adott Bt-toxinra rezisztens Diabrotica virgifera populáció. A másik problematikus terület a transzgénikus növények természetes ellenségeire gyakorolt mellékhatások vizsgálata. A publikált eredmények nem egyértelműek és világossá tesznek számos módszertani, biometriai és taxonómiai hiányosságot, amihez hozzájárul a vizsgálatot végzők eltérő érdekeltsége.

A tárgy a fent körvonalazott kérdéseket feszegeti széleskörű szakirodalomi anyagra támaszkodva azzal a céllal, hogy az ide irányuló kutatásokhoz és alkalmazási kérdésekhez támpontokat adjon.

A tantárgy leírása
Tantárgykód
Tanszék
Kredit
Oktatva

Felhasználónév / jelszó:
**
Keresendő kifejezés:
  


«2019. december»
HKSzeCsPSzoV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Pályázat doktorjelölti ösztöndíjra

Hogyan töltsünk fel PhD dolgozatokat a DEA-ba?

Tudományos Igazgatóság

Országos Doktori Tanács

Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola 

Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola

Kerpely Kálmán Doktori Iskola

Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma ¤ Hankóczy Jenő Növénytermesztési, Kertészeti és Élelmiszertudományok Doktori Iskola
Cím: 4032. Debrecen, Böszörményi u. 138. A. épület fszt. 50. ¤ 4015 Debrecen, Pf. 15. ¤ Telefon: (+36 52) 508-313 ¤ Fax: (+36 52) 508-460
E-mail: