2019. december 11., szerda

Tárgyak, tárgyfelelősök

A Hankóczy Jenő Növénytermesztési, Kertészeti és Élelmiszertudományok Doktori Iskola aktuális tanterve itt egy dokumentumként letölthető: letöltés.

A jelenlegi és korábbi (a tantervben már nem szereplő) tárgyak rövid ismertetése:


Tantárgy neveA növényminőség agrokémiai összefüggései
TantárgyfelelősDr. Vágó Imre
Követelményekkollokvium
A tantárgy leírása

A tantárgy oktatásának célja olyan szemlélet kialakítása, illetve megerősítése a doktorandusz hallgatókban, amellyel a megtermelt áru minőségét legalább annyira fontosnak tartják, mint a mennyiségét és gazdaságosságát.

A különböző agrotechnikai tényezők, így a növényeknél különösen a tápanyag- és vízellátás, a mikrobiológiai készítmények, a szerves hozamserkentők és a kémiai növényvédelem minőséget befolyásoló hatása.

Tantárgyi tematika:

A növények kémiai összetétele, a növények szervetlen- és szervesanyag-tartalma. Növényi tápelemek és csoportosításuk. Az egyes tápelemek felvétele és az azt befolyásoló tényezők (talaj, klimatikus és biológiai paraméterek). Tápanyagellátás és termésmennyiség kapcsolata. A tápelem-ellátás hatása az egyes növényi termékek minőségére: gabonanövények, gyökér- és gumósnövények, egyes olajnövények, természetes és telepített gyepek, zöldségfélék, gyümölcsfélék, ipari növények. A növények tápanyag-igényének megállapítása.

A nitrogénhiány és –felesleg hatása a termékek minőségére és a környezetre. A nem megfelelő foszfor- és káliumellátás hatása a minőségre. Kalcium- és magnéziumhiány és következményei. Legelőtetánia. Kénhiány és tünetei, következményei. Vashiány és tünetei, hatása. Esszenciális mikroelemek hiánya, feleslege, ezek hatása a növényi termékek minőségére. Nem esszenciális elemek az élelmiszerek-alapanyag, illetve a takarmány célú növényi termékekben. Hatások, veszélyek.

A különböző növényvédő szerek minőséget befolyásoló hatásai. Perzisztencia, metabolitok, munka- és élelmezés-egészségügyi várakozási idő. LD50, LC50, EC50 fogalma, jelentősége. Veszélyességi kategóriák. Lokális, lokoszisztemikus és szisztemikus szerek és ezek hatása a termékek minőségére.
A tantárgy leírása
Tantárgykód
Tanszék
Kredit
Oktatva

Felhasználónév / jelszó:
**
Keresendő kifejezés:
  


«2019. december»
HKSzeCsPSzoV
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Pályázat doktorjelölti ösztöndíjra

Hogyan töltsünk fel PhD dolgozatokat a DEA-ba?

Tudományos Igazgatóság

Országos Doktori Tanács

Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola 

Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola

Kerpely Kálmán Doktori Iskola

Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma ¤ Hankóczy Jenő Növénytermesztési, Kertészeti és Élelmiszertudományok Doktori Iskola
Cím: 4032. Debrecen, Böszörményi u. 138. A. épület fszt. 50. ¤ 4015 Debrecen, Pf. 15. ¤ Telefon: (+36 52) 508-313 ¤ Fax: (+36 52) 508-460
E-mail: