2019. október 21., hétfő

Tárgyak, tárgyfelelősök

A Hankóczy Jenő Növénytermesztési, Kertészeti és Élelmiszertudományok Doktori Iskola aktuális tanterve itt egy dokumentumként letölthető: letöltés.

A jelenlegi és korábbi (a tantervben már nem szereplő) tárgyak rövid ismertetése:


Tantárgy neveAz élelmiszervizsgálat spektroszkópiai módszerei
TantárgyfelelősDr. Kovács Béla
Követelményekkollokvium
A tantárgy leírása

A tantárgy célkitűzése, hogy azoknak a PhD hallgatóknak, akik kötelező tantárgyként nem az Élelmiszer-analitika tantárgyat vették fel kötelező tantárgyként, azon PhD hallgatóknak is meglegyen a lehetősége arra, hogy megismerhessék a korszerű elemvizsgálati módszereket, ezáltal a tantárgy megismertesse az élelmiszerek és az élelmiszer előállításhoz szükséges alapanyagok minőségének, összetételének megállapításához szükséges fontosabb elemanalitikai, főként műszeres analitikai mérőmódszereket. A tantárgy oktatása során a legfontosabb ismeretanyag a következő:

 

A tantárgy alapvető célkitűzése, hogy a PhD hallgatókat megismertesse az élelmiszerek és az élelmiszeralapanyagok minőségének, összetételének megállapításához szükséges fontosabb elemanalitikai, főként nagyműszeres analitikai mérőmódszerekkel. Ezek a fontosabb elemanalitikai mérőmódszerek ismeretanyaga a következő:

Lángfotometria (FES). Lángatomabszorpciós analízis (FAAS). Grafitkemencés atomabszorpciós analízis (GF-AAS). Induktív csatolású plazma optikai emissziós spektrometria (ICP-OES). Induktív csatolású plazma tömegspektrometria (ICP-MS).

A félév során a fenti műszeres analitikai mérőmódszerek alapelvével, a minőség és a mennyiség méréséhez szükséges információk részletezésével, a készülékek fontosabb felépítésével, a mérési technikák mérésénél adódó mérési hibák részletezésével, valamint azok kiszűrésével, vagy legalább csökkentésével, továbbá a mérési módszerek alkalmazási lehetőségeivel foglalkozik.

Az egyes mérési módszerek összehasonlítása, értékelése, alkalmazhatóságuk.

A tantárgy leírása
Tantárgykód
Tanszék
Kredit
Oktatva

Felhasználónév / jelszó:
**
Keresendő kifejezés:
  


«2019. október»
HKSzeCsPSzoV
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Pályázat doktorjelölti ösztöndíjra

Hogyan töltsünk fel PhD dolgozatokat a DEA-ba?

Tudományos Igazgatóság

Országos Doktori Tanács

Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola 

Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola

Kerpely Kálmán Doktori Iskola

Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma ¤ Hankóczy Jenő Növénytermesztési, Kertészeti és Élelmiszertudományok Doktori Iskola
Cím: 4032. Debrecen, Böszörményi u. 138. A. épület fszt. 50. ¤ 4015 Debrecen, Pf. 15. ¤ Telefon: (+36 52) 508-313 ¤ Fax: (+36 52) 508-460
E-mail: