2020. február 25., kedd

Tárgyak, tárgyfelelősök

A Hankóczy Jenő Növénytermesztési, Kertészeti és Élelmiszertudományok Doktori Iskola aktuális tanterve itt egy dokumentumként letölthető: letöltés.

A jelenlegi és korábbi (a tantervben már nem szereplő) tárgyak rövid ismertetése:


Tantárgy neveÉlelmiszer mikrobiológia I.-III
TantárgyfelelősDr. Karaffa Erzsébet Mónika
Követelményekkollokvium
A tantárgy leírása

A tantárgy oktatásának célja, olyan korszerű ismeretek nyújtása, mely lehetővé teszi, hogy a hallgató általánosságban és tételesen is megismerkedjen az élelmiszerek mikrobiális ökológiájával, a különféle élelmiszerek és termékek mikroflóráját kialakító tényezőkkel, a fontosabb tartósító eljárásokkal, a romlást okozó mikroorganizmusokkal és az általuk okozott betegségekkel, a jó gyártási technológia követelményeivel, valamint az élelmiszerek minősítésének kritériumaival.

A tantárgy oktatásának főbb témakörei:

Élelmiszerek mikrobiális ökológiája. Szennyeződés forrásai. Mikroorganizmusok tulajdonságai, Az élelmiszerek belső tulajdonságai. Külső környezeti tényezők. Ökológiai tényezők kölcsönhatásai.  Romlást okozó mikrobák. Élelmiszer-fertőzés, ételmérgezés okai, következményei, megelőzési lehetőségek. Mikroorganizmusok szaporodása és pusztulása. Élelmiszer-, ételmérgezést előidéző baktériumok. Mikotoxintermelő mikroszkópikus gombák és az általuk okozott mérgezések. Vírusok és paraziták előidézte ételeredetű megbetegedések. Tartósító műveletek. Hőkezelés, hőelvonás, vízelvonás, besugárzás. Kémiai és kombinált tartósítási eljárások. Élelmiszer-ipari erjesztések. Hasznos mikroorganizmusok. Indikátor és romlást okozó mikroorganizmusok. Különféle termékek, élelmiszerek mikrobiológiája, romlása. Élelmiszerek biztonsága és minősége. Mikrobiológiai minőségellenőrzés.

A tantárgy leírása
Tantárgykód
Tanszék
Kredit
Oktatva

Felhasználónév / jelszó:
**
Keresendő kifejezés:
  


«2020. február»
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 

Pályázat doktorjelölti ösztöndíjra

Hogyan töltsünk fel PhD dolgozatokat a DEA-ba?

Tudományos Igazgatóság

Országos Doktori Tanács

Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola 

Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola

Kerpely Kálmán Doktori Iskola

Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma ¤ Hankóczy Jenő Növénytermesztési, Kertészeti és Élelmiszertudományok Doktori Iskola
Cím: 4032. Debrecen, Böszörményi u. 138. A. épület fszt. 50. ¤ 4015 Debrecen, Pf. 15. ¤ Telefon: (+36 52) 508-313 ¤ Fax: (+36 52) 508-460
E-mail: