2020. február 25., kedd

Tárgyak, tárgyfelelősök

A Hankóczy Jenő Növénytermesztési, Kertészeti és Élelmiszertudományok Doktori Iskola aktuális tanterve itt egy dokumentumként letölthető: letöltés.

A jelenlegi és korábbi (a tantervben már nem szereplő) tárgyak rövid ismertetése:


Tantárgy neveÉlelmiszerek előállításának biokémiai alapjai I-III
TantárgyfelelősDr. Csapó János
Követelményekkollokvium
A tantárgy leírása

Az előadások első harmada a szerves kémia biokémiai szempontból legfontosabb fejezeteivel foglalkozik; nevezetesen az élő szervezetet felépítő biogén elemekkel, az aminosavakkal, a peptidekkel, a fehérjékkel, azok elsődleges, másodlagos, harmadlagos és negyedleges szerkezetével, a szénhidrátokkal, ezen belül a mono- és poliszacharidokkal, különös tekintettel a sejtfal alkotó poliszacharidokra, a lipidekkel, ezen belül a foszfogliceridekkel, a lipoproteinekkel, a membránok felépítésével, valamint a nukleotidokkal, a pirimidin- és purinbázisokkal, a nukleozidokkal és a nukleotid koenzimekkel.

 

Az előadások második harmadának tárgya a biológiai folyamatok és a biokatalízis, az anyagcsere, az energia-transzformáció és energiatárolás, a trikarbonsav ciklus, a szénhidrátok anyagcseréje, a zsírok lebontása és bioszintézise, az aminosavak anyagcseréje, a nukleotidok, a purin- és pirimidinbázisok lebontása és szintézise és a polinukleotidok összetétele.

 

A harmadik harmad az információs makromolekulák keletkezésével, a genetikai információs anyag tulajdonságaival, az információ átvitellel és a fehérjeszintézissel foglalkozik, és itt kerülnek tárgyalásra az élelmiszer-előállítás szempontjából fontos ismeretek: az élelmiszer-előállítás során lezajló kémiai-biokémiai folyamatok, az enzimek szerepe az élelmiszerekben és az előállítás során, a különböző erjedés típusok, a savanyítás során lezajló biokémiai folyamatok és a vitaminok biokémiai szempontból legfontosabb tulajdonságai. Ezeken túl minden fejezetben vannak olyan részek, amelyek kifejezetten a különböző állat- és növényfajok biokémiai sajátosságaival foglalkoznak, rámutatva a különbségekre és azonosságokra, amelyekre figyelemmel kell lenni a jó minőségű és gazdaságos élelmiszer előállítás során.
A tantárgy leírása
Tantárgykód
Tanszék
Kredit
Oktatva

Felhasználónév / jelszó:
**
Keresendő kifejezés:
  


«2020. február»
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 

Pályázat doktorjelölti ösztöndíjra

Hogyan töltsünk fel PhD dolgozatokat a DEA-ba?

Tudományos Igazgatóság

Országos Doktori Tanács

Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola 

Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola

Kerpely Kálmán Doktori Iskola

Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma ¤ Hankóczy Jenő Növénytermesztési, Kertészeti és Élelmiszertudományok Doktori Iskola
Cím: 4032. Debrecen, Böszörményi u. 138. A. épület fszt. 50. ¤ 4015 Debrecen, Pf. 15. ¤ Telefon: (+36 52) 508-313 ¤ Fax: (+36 52) 508-460
E-mail: