2020. február 25., kedd

Tárgyak, tárgyfelelősök

A Hankóczy Jenő Növénytermesztési, Kertészeti és Élelmiszertudományok Doktori Iskola aktuális tanterve itt egy dokumentumként letölthető: letöltés.

A jelenlegi és korábbi (a tantervben már nem szereplő) tárgyak rövid ismertetése:


Tantárgy neveÉlelmiszeranalitika I. -III.
TantárgyfelelősDr. Kovács Béla, Dr. Csapó János
Követelményekkollokvium
A tantárgy leírása

Élelmiszer-analitika I. (általános analitikai ismeretek)

A tantárgy alapvető célkitűzése, hogy a PhD hallgatókat megismertesse az élelmiszerek és az élelmiszer előállításhoz szükséges alapanyagok minőségének, összetételének megállapításához szükséges fontosabb analitikai és főként műszeres analitikai mérőmódszerekkel. Az I. félévben a legfontosabb ismeretanyag a következő:

Alapfogalmak az analitikai kémiában, az elemzés folyamata, az eredmények pontossága, megadása, statisztikai alapfogalmak és a mérési módszerek validálása. Hibalehetőségek.

Alapvető fizikai mérések az analitikai kémiában. SI mértékegység rendszer. Tömeg, térfogat, nyomás, hőmérséklet, sűrűség, viszkozitás, olvadáspont, forráspont, lobbanáspont, vezetőképesség, pH. A kationok és az anionok Fresenius-féle osztályozási szempontjai.

Klasszikus analitikai mérőmódszerek ismertetése.

Élelmiszer-analitika II. (spektroszkópiai módszerek+speciáció)

A tantárgy II. félévének alapvető célkitűzése, hogy a PhD hallgatókat megismertesse az élelmiszerek és az élelmiszeralapanyagok minőségének, összetételének megállapításához szükséges fontosabb analitikai és főként nagyműszeres analitikai mérőmódszerekkel. Ennek megfelelően a II. félévben a legfontosabb ismeretanyag a következő:

UV/VIS fotometria. Lángfotometria (FES). Lángatomabszorpciós analízis (FAAS). Grafitkemencés atomabszorpciós analízis (GF-AAS). Induktív csatolású plazma optikai emissziós spektrometria (ICP-OES). Induktív csatolású plazma tömegspektrometria (ICP-MS).

A félév során a fenti műszeres analitikai mérőmódszerek alapelvével, a minőség és a mennyiség méréséhez szükséges információk részletezésével, a készülékek fontosabb felépítésével, a mérési technikák mérésénél adódó mérési hibák részletezésével, valamint azok kiszűrésével, vagy legalább csökkentésével, továbbá a mérési módszerek alkalmazási lehetőségeivel foglalkozik.

Az egyes mérési módszerek összehasonlítása, értékelése, alkalmazhatóságuk.

Speciáció és jelentősége az élelmiszer- és élelmiszeralapanyag minták mérésében.

Élelmiszer-analitika III. (elválasztástechnika)

A tantárgy III. féléves „Elválasztástechnika” része a kromatográfiás elválasztási műveletekre koncentrál, de a fejezet végén rövid ismertetés található az elektroforézisről és az izoelektromos fókuszálásról. is. A kromatográfia elvi alapjainak ismertetése után az adszorpciós kromatográfia, a megoszlásos kromatográfia, az ioncserés kromatográfia, a gélkromatográfia, a réteg- és oszlopkromatográfia, valamint az élelmiszer analitikában alkalmazott egyéb kromatográfiás eljárások kerülnek ismertetésre. Ezt követően egy előadás tárgyalja az élelmiszerek illó komponenseinek szétválasztását gázkromatográfiával, egy másik az aminosavak ioncserés oszlopkromatográfiáját, majd az aminosavak és enantiomereik szétválasztása és meghatározása következik nagyhatékonyságú folyadékkromatográfiával. Az előadások végén az élelmiszer analitikában gyakrabban alkalmazott kromatográfiás módszerek tárgyalására kerül sor, a legutolsó előadás pedig a fontosabb, nem kromatográfiás jellegű élelmiszer analitikai módszereket foglalja össze. Az előadások többségénél csak az alapelvek ismertetésére kerül sor, és csak az aminosavak és a zsírsavak meghatározása kerül részletes ismertetésre.

A tantárgy leírásaKötelezően választható
Tantárgykód
TanszékÉlelmiszertudományi, Minőségbiztosítási és Mikrobiológiai Intézet
Kredit1, 1, 1
Oktatva 2. félév (tavaszi), 3. félév (őszi), 4. félév (tavaszi)

Felhasználónév / jelszó:
**
Keresendő kifejezés:
  


«2020. február»
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 

Pályázat doktorjelölti ösztöndíjra

Hogyan töltsünk fel PhD dolgozatokat a DEA-ba?

Tudományos Igazgatóság

Országos Doktori Tanács

Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola 

Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola

Kerpely Kálmán Doktori Iskola

Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma ¤ Hankóczy Jenő Növénytermesztési, Kertészeti és Élelmiszertudományok Doktori Iskola
Cím: 4032. Debrecen, Böszörményi u. 138. A. épület fszt. 50. ¤ 4015 Debrecen, Pf. 15. ¤ Telefon: (+36 52) 508-313 ¤ Fax: (+36 52) 508-460
E-mail: