2019. november 15., péntek

Tárgyak, tárgyfelelősök

Az Állattenyésztéstudományi Doktori Iskola tanterve itt egy dokumentumként letölthető: letöltés


Tantárgy neveAz állati eredetű élelmiszer-előállítás biokémiája
TantárgyfelelősDr. Csapó János
Követelménykollokvium
A tantárgy leírása

Az élő szervezetet felépítő anyagok: Aminosavak, peptidek, fehérjék, szénhidrátok, lipidek, mononuleotidok, polinukleotidok szerepének rövid ismertetése.

A biokémiai folyamatok és a biokatalízis, a szerkezet és a működés kapcsolata a biokatalízisben, az enzimműködés szabályozása.

Anyagcsere, az élő szervezetek energiaigénye, az energia- és anyagforgalom.

Trikarbonsav ciklus központi helye az anyag- és energiaforgalomban.

Szénhidrátok anyagcseréje. A szénhidrátok lebontása.

Szénhidrátok bioszintézise. Glükoneogenezis heterotróf szervezetekben piruvátból. Glükoneogenezis egyéb forrásokból. Hexózszármazékok keletkezése glükózból.

A zsírok lebontása. A zsírsavak b-oxidációja (aktiválás és lebontás). A zsírsav-oxidáció energiamérlege. A ketontestek keletkezése és oxidációja. A lipidanyagcsere szabályozása.

A zsírok bioszintézise. A telített és telítetlen zsírsavak bioszintézise. A gliceridek keletkezése. A szénhidrát- és a lipid-anyagcsere kapcsolata. Nem hidrolizáló lipidek bioszintézise.

Az aminosavak lebontása. A fehérjék emésztése. Az aminosavak lebontásának közös reakciói. Az aminosavak szénláncának lebontása a trikarbonsav ciklusban. Az emlősök és a madarak nitrogénürítése – a karbamid és a húgysav szintézise.

Az aminosavak szintézise. A nem esszenciális aminosavak bioszintézise. Az esszenciális aminosavak bioszintézise. Az aminosavak bioszintézisének szabályozása.

Nukleotidok, valamint a purin- és pirimidinbázisok anyagcseréje. Purin- és pirimidinbázisok lebontása és szintézise. Nukleotid koenzimek bioszintézise. Nukleinsav-anyagcsere zavarai.

Polinukleotidok, a DNS és az RNS szerkezete. A nukleinsavak kémiai szintézisének elvei.

A fehérjék bioszintézise. A peptidlánc keletkezésének szakaszai. A fehérjeszintézis az eukariótákban.

A tejtermelés biokémiai alapjai. A tej alkotórészeinek szintézise.

Tárgy típusaszabadon választható
TantárgykódMT-ALL-C30-K1
TanszékÉlelmiszertechnológiai Intézet
Kredit1
Oktatva I. szemeszter

Felhasználónév / jelszó:
**
Keresendő kifejezés:
  


«2019. november»
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Tudományos Igazgatóság

Országos Doktori Tanács

Hankóczy Jenő Növénytermesztési, Kertészeti és Élelmiszertudományok Doktori Iskola 

Ihrig Károly Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola

Kerpely Kálmán Doktori Iskola

Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar ¤ Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola
Cím: 4032 Debrecen, Böszörményi út 138. Fax: +36-52-486-285
email: ,